Manželka exprezidenta Interpolu má pochybnosti, či je ešte nažive

Manželka bývalého prezidenta medzinárodnej policajnej organizácie Interpol má pochybnosti, či jej manžel - ktorý je v Číne vyšetrovaný kvôli podozreniu z korupcie - je ešte nažive. Grace Meng to uviedla v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu BBC.

19.10.2018 12:39
grace mengová, izba, žena, smútok, nešťastie Foto: ,
Grace Mengová, manželka nezvestného exprezidenta medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Meng Chung-weja, ktorá nechcela ukázať svoju tvár.
debata (7)

Uviedla tiež, že odvtedy, ako čínska vláda oznámila, že jej manžela Meng Chung-weja vyšetruje kvôli korupcii, mala niekoľko telefonátov s vyhrážkami smrťou.

„Myslím, že ide o politickú perzekúciu. Nie som si istá, či je (manžel) nažive, (v Číne) sú krutí. Môžu urobiť čokoľvek,“ uviedla Grace Meng v rozhovore.

Čínske úrady 8. októbra oznámili, že Menga vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov a ďalších nešpecifikovaných porušení zákona. Deň predtým Meng oznámil, že odstupuje z funkcie šéfa Interpolu.

Meng v druhej polovici septembra odcestoval z Francúzska, kde Interpol sídli, do Číny. Mengova manželka o svojom mužovi nemala nijaké informácie od 25. septembra, keď s ňou prestal komunikovať počas pobytu v Číne.

V uvedený deň jej cez svoj služobný telefón, ktorý mal z Interpolu, poslal obrázok noža. Ten podľa nej mohol signalizovať, že mu hrozí nebezpečenstvo. Krátko predtým jej napísal, aby čakala na jeho telefonát, viac sa však už neozval.

Po tom, ako Grace Meng francúzskym úradom nahlásila jeho nezvestnosť, prípadom sa začala zaoberať francúzska polícia.

Interpol sa zasa na čínsku vládu obrátil s oficiálnou žiadosťou o zverejnenie miesta pobytu nezvestného Menga.

Následne čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti pripustilo, že Meng bol po svojom návrate do Číny zadržaný a je vyšetrovaný kvôli korupcii.

V nedávnom rozhovore pre americkú spravodajskú televíziu CNN Grace Meng uviedla, že svojim deťom ešte stále nepovedala o zadržaní ich otca; hovorí im, že „ocko je na dlhej služobnej ceste“.

Vysvetlila, že rozhovory pre médiá poskytuje aj preto, aby zvýšila povedomie o prípadoch mimosúdneho zadržania v Číne. „Robím to (…) pre všetky čínske deti. Pre všetky čínske ženy,“ uviedla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Čína #Francúzsko #Interpol