USA a Južná Kórea odvolali ďalšie veľké vojenské cvičenie

Spojené štáty a Južná Kórea zrušili ďalšie veľké tohtoročné spoločné vojenské cvičenie, aby dopomohli k diplomatickému pokroku so Severnou Kóreou. Hovorkyňa Pentagónu, amerického ministerstva obrany, Dana W. Whiteová v piatok oznámila, že Washington a Soul pozastavujú spoločné cvičenie vzdušných síl známe pod názvom Vigilant Ace (Ostražité eso), aby "dali diplomatickému procesu každú možnú šancu pokračovať".

19.10.2018 18:24
vojaci, NATO, vojenské cvičenie, Foto: ,
Vojaci USA počas vojenského cvičenia na archívnej foto.
debata (5)

Je to najnovší krok zameraný na postrčenie Severnej Kórey do rokovaní o odstránení jej jadrových zbraní tak, aby to bolo možné overiť, napísala tlačová agentúra AP. Šéf Pentagónu Jim Mattis a jeho juhokórejský kolega sú však pritom „odhodlaní pozmeniť cvičenia tak, aby zabezpečili pripravenosť našich ozbrojených síl“, dodala hovorkyňa.

„Dali si záväzok, že budú udržiavať úzku spoluprácu a zvažovať prípadné budúce cvičenia,“ informovala ešte Whiteová. Podľa hovorkyne sa Mattis radil o záležitosti s japonským ministrom obrany Takešim Iwajom a „obaja potvrdili svoju oddanosť regionálnej bezpečnosti“. Oznam o zrušení manévrov prišiel práve vtedy, keď bol Mattis v Singapure na stretnutí ázijských ministrov obrany.

Vigilant Ace znamená Ostražité eso, ale ACE je aj skratkou spojenia „air combat exercise“, teda letecké bojové cvičenie. Koná sa každý rok, naposledy vlani v decembri za účasti amerických a juhokórejských vzdušných síl.

V júni Pentagón zrušil tohoročné manévre Strážca slobody (Freedom Guardian) po tom, ako prezident Donald Trump náhle oznámil, že cvičenie neschválil, a označil ho za provokačné a nákladné. Trump to vyhlásil po historickom júnovom stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Singapure.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #Južná Kórea #vojenské cvičenie #ACE