Vlak v Indii narazil do davu ľudí, najmenej 58 mŕtvych

Najmenej 58 ľudí prišlo v piatok o život a desiatky ďalších utrpelo zranenia po tom, ako do davu ľudí na severe Indie vrazil vlak. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu. K nehode došlo takmer 465 kilometrov severne od indickej metropoly Naí Dillí.

19.10.2018 18:54 , aktualizované: 22:24
debata (17)

Člen zákonodarného zboru indického štátu Pandžáb Pratáp Singh Bádžvá povedal, že vlak vrazil do ľudí zhromaždených na vlakovej koľaji, kde počas hinduistických náboženských slávností neďaleko mesta Amritsar sledovali ohňostroj. Bádžvá uviedol, že dav ľudí vlak prichádzajúci vo vysokej rýchlosti nevidel. Dodal, že vlak po nehode nezastavil.

Predseda vláda spomínaného štátu Amarinder Singh novinárom povedal, že pri nehode zahynulo 50 až 60 ľudí. Policajný komisár zasa spresnil, že polícia doteraz našla 58 tiel.

Indická tlačová agentúra Press Trust informovala, že v rovnakom čase prišli z opačných smerov na odlišné trate dva vlaky, čím poskytli ľuďom len malú šancu ujsť. Podľa úradov do davu vrazil len jeden z týchto vlakov. Podľa spravodajského servera indiatoday.in ľudia vlak nevideli pre dym z petárd, ktorý znížil viditeľnosť. Jeden zo svedkov zasa povedal, že ľudia prichádzajúci vlak nepočuli v dôsledku príliš hlučného ohňostroja.

Do neďalekých štátnych nemocníc previezli zhruba 50 zranených.

Indický premiér Naréndra Módí na Twitteri označil tragédiu za „srdcervúcu“. Rodinám obetí vyjadril hlbokú sústrasť a príslušné úrady požiadal, aby poskytli okamžitú pomoc.

Od roku 2010 zahynulo v dôsledku vlakových nehôd v Indii podľa údajov príslušných úradov vyše 25.000 ľudí. Príčinou vlakových nešťastí v Indii je často zlá údržba rozsiahlej železničnej infraštruktúry a neschopnosť nahradiť zastarané technické vybavenie novým. Významnú rolu zohráva aj preťaženosť osobných vlakov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vlakové nešťastie #India