Vypočúvali zamestnancov saudskoarabského konzulátu v Istanbule

Tureckí prokurátori vypočúvajú množstvo zamestnancov saudskoarabského konzulátu v Istanbule v súvislosti so zmiznutím saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. V piatok o tom informovala turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

19.10.2018 22:16
saudská arábia, novinár Foto:
Na snímke z bezpečnostnej kamery (vľavo) vychádzajú z východu E na istanbulskom letisku deviati členovia predpokladaného komanda vyslaného Rijádom do Istanbulu s cieľom zlikvidovať saudskoarabského novinára a kritika režimu Džamála Chášukdžího.
debata (24)

Súkromná televízia A Haber uviedla, že v piatok vypočúvali 15 zamestnancov. Televízia dodala, že sa medzi nimi nachádzal vodič konzula, technici, účtovníci a spojovatelia hovorov.

Novinára Chášukdžího, ktorý žil v USA a bol kritický voči saudskoarabskej vláde a korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, videli naposledy 2. októbra, keď vchádzal na saudskoarabský konzulát v Istanbule, kde si mal vyzdvihnúť dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou. Podľa tureckých správ Chášukdžího na konzuláte zabili a rozštvrtili členovia vražedného komanda napojeného práve na korunného princa. Toto 15-členné komando údajne pricestovalo do Turecka v deň Chášukdžího zmiznutia. Saudskoarabi odmietajú tieto správy ako nepodložené.

Turecké médiá tiež tvrdia, že úrady majú zvukovú nahrávku, na ktorej je zaznamenané mučenie a vražda Chášukdžího v priestoroch konzulátu. Americký prezident Donald Trump vo štvrtok povedal, že to „rozhodne“ vyzerá tak, že nezvestný saudskoarabský novinár je mŕtvy. Dodal však, že stále čaká na výsledok niekoľkých vyšetrovaní.

Novinár tlačovej agentúry Associated Press (AP) bol v piatok už skôr svedkom toho, ako skupina ľudí odchádza z budovy konzulátu, nastupuje do dodávky saudskoarabskej diplomatickej misie a odvážajú ich preč.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Saudská Arábia #vražda novinára #Džamál Chášukdží