Kneisslová: Prípad Chášukdží je iba vrcholom hororu

Znepokojenie nad situáciou kritikov saudskoarabskej vlády v krajine vyjadrila a úplne objasnenie prípadu novinára Džamála Chášukdžího požadovala v sobotu rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová.

20.10.2018 17:57 , aktualizované: 21:21
Karin Kneisslová Foto:
Rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová.
debata (62)

„S veľkým znepokojením sledujeme situáciu kritikov vlády v Saudskej Arábii. Prípad Chášudkží je iba vrcholom hororu,“ citovala z vyhlásenia šéfky diplomacie úradujúcej predsedníckej krajiny Únie tlačová agentúra APA.

Tak závažný incident, akým je úmrtie spomínaného novinára v priestoroch saudskoarabského zastupiteľského úradu v tureckom Istanbule nemôže zostať bez dôsledkov vo vzťahoch medzi Európskou úniou a Saudskou Arábiou, naznačila Kneisslová. Zároveň zdôraznila, že priznanie novinárovho úmrtia v priestoroch konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule nemení nič na nutnosti úplného, vierohodného a nezávislého vyšetrenia tohto prípadu.

Nemecko a Francúzsko žiadajú dôsledné vyšetrenie

Nemecko a Francúzsko žiadajú dôsledné objasnenie okolností násilnej smrti Chášukdžího a vyzvali Saudskú Arábiu na transparentnosť v tejto kauze.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v spoločnom vyhlásení zdôraznili, že podozriví sa musia zodpovedať za svoje činy. Dodali, že od Saudskej Arábie očakávajú transparentnosť ohľadom okolností novinárovej smrti. „Dostupné správy o tom, čo sa stalo na (saudskoarabskom) konzuláte v Istanbule sú nedostatočné,“ uviedli.

O „vyčerpávajúce a dôsledné vyšetrovanie“ smrti kritického novinára žiadal v sobotu aj francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Uviedol, že „mnohé otázky zostávajú nezodpovedané … vyžadujú si vyčerpávajúce a dôsledné vyšetrovanie s cieľom presne stanoviť, kto je zodpovedný, a zabezpečiť, aby sa tí, ktorí sú vinní z vraždy, zodpovedali na svoje činy.“

Prokuratúra v Saudskej Arábii sa podľa informácií, ktoré zverejnili tamojšie štátne médiá v noci na sobotu, domnieva, že novinár Džamál Chášukdží, ktorý zmizol začiatkom októbra po vstupe na pôdu saudskoarabského konzulátu v Istanbule, bol usmrtený pri bitke, ktorá vypukla po hádke v priestoroch tohto zastupiteľské­ho úradu.

Pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie. Podľa vyhlásenia zverejneného saudskoarabskými médiami tiež boli odvolaní zo svojich postov poradca kráľovského dvora, blízky korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, traja poprední predstavitelia spravodajských služieb a ďalší funkcionári. Saudskoarabský kráľ Salmán v tejto súvislosti vyjadril „naliehavú potrebu“ reštrukturalizovať spravodajské služby krajiny.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rakúsko #Turecko #Saudská Arábia #Džamál Chášukdží