Saudskoarabský kráľ a korunný princ zatelefonovali synovi zavraždeného novinára

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán zatelefonoval synovi novinára Džamála Chášakdžího, zavraždeného na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule osobami, medzi ktorými sa údajne nachádzal aj člen kráľovského sprievodu. V pondelok ráno o tom informovala štátna Saudskoarabská tlačová agentúra (SPA) a následne agentúra AP.

22.10.2018 08:56 , aktualizované: 11:00
Džamal Chášukdží, novinár, protest, washington,... Foto: ,
Demonštrant v maske saudskoarabského korunného princa so symbolicky zakrvavenými rukami protestuje vo Washingtone proti zmiznutiu novinára.
debata (53)

Kráľ Salmán takisto zatelefonoval synovi Chášakdžího, Saláhovi.

Vo vyhláseniach zverejnených agentúrou SPA sa uvádza, že kráľ Salmán a korunný princ Muhammad „vyjadrili (pozostalému synovi) sústrasť“.

Chášakdžího (59) zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Saudská Arábia celé týždne tvrdila, že novinár, žijúci v USA a píšuci články pre denník Washington Post, z konzulátu odišiel. Kráľovstvo nakoniec v noci na sobotu priznalo novinárovu smrť na konzuláte, ale v rozpore s tvrdeniami tureckých úradov ju opísalo ako výsledok hádky a následného „pästného súboja“.

Turecké médiá s odvolaním sa na tureckých predstaviteľov uviedli, že skupina 15 Saudskoarabov odstránila Chášakdžímu prsty, zabila ho a rozštvrtila. Novinár bol v článkoch kritický voči saudskoarabskému režimu a najmä voči korunnému princovi.

Snúbenici pridelili ochranu

Úrad istanbulského guvernéra v nedeľu vydal nariadenie o poskytnutí ochrany snúbenici zavraždeného Chášukdžího. O udelení policajnej ochrany tureckej občianke Hatice Cengizovej informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroj z tureckých bezpečnostných zložiek, ktorý si neželal byť menovaný. Cengizová (36) žije v Istanbule, kde pokračuje v doktorandskom štúdiu. Pod dohľadom tureckej polície je 24 hodín denne.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášukdží