Chceli Saudi skryť smrť Chášakdžího dvojníkom?

Člena vražedného komanda podozrivého v prípade vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího, Mustafa al-Madaniho, zachytili bezpečnostné kamery na rôznych miestach v Istanbule oblečeného v šatách zavraždeného novinára.

22.10.2018 14:33 , aktualizované: 19:09
Džamál Chášakdží Foto:
Džamál Chášakdží so svojou snúbenicou zachytení ako vchádzajú do svojej rezidencie v deň novinárovho zmiznutia, 2. októbra 2018
debata (16)

Informovala o tom CNN s odvolaním sa na jedného z tureckých úradníkov.

Kamerové záznamy, ktoré sú súčasťou dôkazového materiálu vyšetrovania tureckej vlády, zachytávajú Mustafu ako opúšťa budovu konzulátu zadným východom oblečený v Chášakdžího šatách, s falošnou bradou a v okuliaroch. Takto zamaskovaného zachytili al-Madaniho aj kamery v blízkosti známej Modrej mešity len niekoľko hodín po tom, čo novinár 2. októbra vstúpil do budovy konzulátu, kde mal byť podľa potvrdených informácií zavraždený.

Muž na kamerových záberoch je podľa oficiálnych informácií členom 15-členného tímu nájomných vrahov, ktorí boli najatí na odstránenie novinára počas jeho dohodnutej návštevy na arabskom konzuláte v Istanbule.

Al-Madani opustil budovu konzulátu spoločne s komplicom, oblečený v Chášakdžího tmavom saku, sivej košeli a nohaviciach. O štyri hodiny neskôr sa opätovne vrátil, tentokrát už bez brady, v modro-bielom tričku a tmavomodrých nohaviciach.

„Chášakdžího šaty boli s najväčšou pravdepodobnosťou ešte stále teplé, keď si ich na seba al-Madani obliekal,“ vyjadril sa pre CNN turecký úradník.

Našli vozidlo konzulátu

Turecká polícia objavila v pondelok v podzemnom parkovisku v istanbulskej štvrti Sultangazi opustené vozidlo patriace saudskoarabskému konzulátu. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra AP.

Polícia požiadala prokuratúru i saudskoarabský konzulát o povolenie auto prehľadať. K vozidlu s diplomatickou poznávacou značkou, registrovanému na saudskoarabský konzulát, následne dorazili tureckí vyšetrovatelia v policajnej dodávke. Auto podľa tureckých médií na mieste parkuje už asi dva týždne.

K nálezu vozidla došlo asi tri týždne po vražde Džamála Chášukdžího.

Chášakdžího (59) zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Saudská Arábia celé týždne tvrdila, že novinár, žijúci v USA a píšuci články pre denník Washington Post, z konzulátu odišiel. Kráľovstvo nakoniec v noci na sobotu priznalo novinárovu smrť na konzuláte, ale v rozpore s tvrdeniami tureckých úradov ju opísalo ako výsledok hádky a následného „pästného súboja“.

Turecké médiá s odvolaním sa na tureckých predstaviteľov uviedli, že skupina 15 Saudskoarabov odstránila Chášakdžímu prsty, zabila ho a rozštvrtila. Novinár bol v článkoch kritický voči saudskoarabskému režimu a najmä voči korunnému princovi.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Džamál Chášakdží