V novembri sa budú dražiť osobné veci Stephena Hawkinga

Osobné predmety zosnulého britského teoretického fyzika a kozmológa Stephena Hawkinga pôjdu v novembri do internetovej dražby. Aukčný dom Christie's v pondelok predstavil 22 položiek vrátane vedcovej dizertačnej práce, niekoľkých odborných prác a ocenení či jedného z jeho špeciálnych vozíkov.

22.10.2018 15:52
Británia Hawking aukcia predmety vesmír Foto: ,
Na snímke kniha od Stephena Hawkinga s jeho odtlačkom prsta, vystavená v aukčnom dome Christie´s minulý rok v Londýne.
debata

Dražiť sa bude jedna z piatich existujúcich kópií Hawkingovej dizertačnej práce Vlastnosti rozširujúcich sa vesmírov, ktorú v roku 1965 obhájil na Cambridgeskej univerzite. Christie's od­haduje, že práca, za ktorú získal titul PhD, by sa mohla predať za hornú sumu 150 000 libier (170 000 eur), informuje tlačová agentúra AP.

Vedcovi ako 22-ročnému diagnostikovali lekári motorickú neurónovú chorobu a dávali mu iba zopár rokov života. Hawking však prežil niekoľko ďalších desaťročí; zomrel v marci tohto roku vo veku 76 rokov.

Ochorenie spôsobilo, že Hawking bol takmer úplne paralyzovaný. Komunikoval prostredníctvom počítača, ktorý generoval hlas, a pohyboval sa pomocou sofistikovaných invalidných vozíkov. Jeden z nich bude dostupný aj na dražbe; aukčný dom odhaduje, že by sa mohol predať za 15 000 libier (17 000 eur).

Hawking sa niekoľkokrát objavil v americkom animovanom komediálnom seriáli Simpsonovci, a scenár k jednej z týchto epizód bude taktiež v ponuke Christie's. Záujemcovia však budú môcť získať aj exemplár jeho najznámejšej popularizačnej knihy Stručné dejiny času, podpísaný odtlačkom prsta, či bundu ozdobenú iniciálami.

Výťažok z dražby pôjde na konto charitatívnych organizácií Stephen Hawking Foundation a Motor Neurone Disease Association. Všetky ponúkané predmety budú vystavené niekoľko dní od 30. októbra. Dražba, na ktorej sa objavia aj štúdie od Isaaca Newtona, Charlesa Darwina a Alberta Einsteina, bude prijímať ponuky od 31. októbra do 8. novembra.

debata chyba