Príčina havárie Sojuzu bola možno rovnaká ako v roku 1986

Príčina havárie rakety Sojuz z 11. októbra, pre ktorú musela dvojčlenná posádka núdzovo pristáť, bola zrejme identická so závadou, ktorá v roku 1986 spôsobila podobnú haváriu nosnej rakety Sojuz. Napísal to americký časopis Aviation Week & Space Technology na základe analýzy doterajšieho vyšetrovania.

23.10.2018 06:57
debata (32)

Podobnosť oboch havárií pripustil podľa amerického časopisu riaditeľ sekcie Roskosmosu pre pilotované lety Sergej Krikaľov. V oboch prípadoch došlo k výpadku signálu zo snímača, ktorý spôsobil chybné oddelenie bočného motora nosnej rakety. Havária z marca 1986, pri ktorej sa zrútila raketa so sovietskou vojenskou družicou, bola do tohtoročného incidentu poslednou katastrofou väčšinou spoľahlivo fungujúcich Sojuzov.

Ruskí odborníci podľa časopisu rekonštruovali celý reťazec udalostí, ktorý k havárii z 11. októbra viedol. Výsledky majú byť známe už čoskoro a nový štart Sojuzu sa vraj môže uskutočniť už na prelome novembra a decembra. Zatiaľ sa predpokladalo, že budúci Sojuz odštartuje až na budúci rok na jar, nanajvýš koncom tohto roka.

Manažéra poslali do väzenia za ohrozenie kozmických štartov

Na dva roky väzenia odsúdil v pondelok súd v ruskej Voroneži riadiaceho pracovníka miestneho závodu, ktorý údajne porušením technologických pravidiel ohrozil úspešnosť štartov ruských kozmických rakiet. Oznámila to agentúra TASS. Odsúdený Alexandr Tyčinin podľa súdu „ohrozil záujmy štátu a autoritu Ruska ako poprednej kozmickej mocnosti“.

Rusko už zhruba sedem rokov zápasí s vážnym poruchami kozmickej techniky, ktoré naposledy skoro stáli život dvojčlennú posádku rakety Sojuz. Podľa ruských médií bývajú problémy spôsobené nedisciplinova­nosťou, nedbalosťou, ale údajne aj sabotážami.

Tyčinin ako vedúci pracovník podľa súdu kryl porušenie technologickej disciplíny pri výrobe motorov pre druhý a tretí stupeň nosnej rakety Proton. Chybné súčiastky, vyrobené medzi februárom a septembrom 2015, museli všetky nahradiť novými a zničené. Odsúdený údajne spôsobil štátu škodu 112 miliónov rubľov.

Za posledných desať rokov Rusko stratilo štyri rakety Proton. V období, keď sa mali vo voronežskom závode montovať chybné komponenty, spadol Proton nesúci mexický satelit. Podľa vtedajšej správy agentúry TASS z mája 2015 došlo krátko po štarte k „neštandardnej situácii“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Sojuz