Novinárska organizácia chce vytvoriť dohodu na ochranu profesie

S cieľom ukončiť beztrestnosť útokov na novinárov a ohrozovanie ich nezávislosti začala v pondelok v newyorskom sídle OSN Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) kampaň za vytvorenie "Medzinárodnej dohody o bezpečnosti a nezávislosti novinárov". Napísala to agentúra AFP.

23.10.2018 09:57
debata (8)

Iniciátormi je pätnásť štátov, medzi nimi Grécko, Rusko, Pakistan, Peru alebo Taliansko. Kampaň je priamym dôsledkom smrti saudského opozičného novinára Džamála Chášakdžího, ktorý bol začiatkom októbra zavraždený na Saudskom konzuláte v Istanbule, uviedla AFP.

Podľa šéfa IFJ Anthonyho Bellangera má budúca dohoda zjednotiť a zastrešiť rad rôznych medzinárodných textov týkajúcich sa novinárskej profesie v jednom právnom dokumente. „Najlepším spôsobom, ako si uctiť pamiatku obetí, je vytrvalo mobilizovať novinára a odhaľovať beztrestnosť, ktorá trvá už príliš dlho,“ povedal Bellanger.

IFJ chce s pomocou niekoľkých členských krajín nastoliť problém na pôde OSN, najmä vo Valnom zhromaždení, ktoré jediné je oprávnené medzinárodné dohody schvaľovať. Proces podľa AFP môže trvať niekoľko rokov.

Navrhovaná zmluva má 22 paragrafov, ktoré zakotvujú záväzok ochrany novinárov, rešpektovanie slobody slova alebo postih útokov proti žurnalistom.

IFJ sídliaca v Bruseli reprezentuje 600 000 novinárov zo 134 krajín sveta. Podľa jej správy vlani vo svete zahynulo 81 príslušníkov novinárskej profesie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #dohoda #novinári #Džamál Chášakdží