Český minister k útoku v Afganistane: Bol to útok z radov spojencov

Český minister obrany Lubomír Metnar v utorok na tlačovej konferencii venovanej pondeľňajšiemu útoku na českých vojakov v Afganistane uviedol, že išlo o útok z vlastných radov a že bol nečakaný.

23.10.2018 12:10
debata (31)

Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

„Bol to nečakaný a bezprecedentný útok. Bol to útok z vlastných radov od spojencov,“ uviedol na tlačovej konferencii český minister a dodal však, že misia českých vojakov pokračuje a z Afganistanu Česko neodchádza.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky Aleša Opatu útok necielil primárne na českých vojakov, ale na koaličné sily celkovo. „Afganské sily útočníka hneď zastavili a zajali,“ doplnil náčelník Opata a dodal, že útočník nebol z jednotky, ktorú Česi cvičia.

Na českých vojakov na základni Šíndand v západoafganskej provincii Herát zaútočil v pondelok jeden z príslušníkov afganských síl. „Zvažujeme, či útočník konal sám, alebo že bol previazaný s Talibanom,“ uviedol Opata s tým, že zatiaľ nie sú informácie potvrdené a že vyšetrovanie pokračuje.

Mŕtvym vojakom je 45-ročný rotný Tomáš Procházka; ďalší dvaja zranení vojaci sú podľa ministra mimo ohrozenia života. Jeho telo by do ČR mali dopraviť v stredu večer. Mŕtvy vojak, ako aj obaja zranení vojaci sú podľa informácií denníka Právo z 601. skupiny špeciálnych síl z Prostějova. Pôsobili v provinciách Herát a Lógar, kde trénovali afganskej vojakov.

Ide v poradí už o tretí útok na českej vojakov v Afganistane od augusta 2018. Vtedy pri bežnej hliadke v okolí vojenskej základne Bagrám v provincii Parván na východe krajiny zahynula trojica vojakov – Martin Marcin, Patrik Štěpánek a Kamil Beneš. Minulý týždeň v stredu bolo pri útoku na českú patrolu v Afganistane zranených päť českých vojakov. Jeden má ťažké zranenia.

Celú situáciu s ministrom obrany plánuje prebrať aj premiér Andrej Babiš. Šéf českej obrany Metnar uviedol, že prežíva najťažšie obdobie svojej kariéry.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Česko #útok na vojakov