Francúzsky zákaz závojov porušuje ľudské práva, rozhodlo OSN

Francúzsky zákon proti celotvárovým závojom porušuje náboženskú slobodu moslimiek. Vo svojom prvom rozhodnutí o tzv. zákazoch buriek to v utorok uviedol Výbor OSN pre ľudské práva.

23.10.2018 15:35
moslimka, Saudská Arábia, burka Foto: ,
Rôzne podoby zákazu nosenia závojov platia aj v niekoľkých ďalších európskych krajinách vrátane Rakúska, Belgicka, Dánska a Holandska.
debata

Dve Francúzky, ktoré dostali pokutu za nosenie závojov zahaľujúcich ich tváre, podali sťažnosť tomuto orgánu OSN so sídlom vo švajčiarskej Ženeve, dohliadajúcemu na uplatňovanie občianskych a politických práv v praxi, napísala tlačová agentúra DPA.

Výbor vo vyhlásení uviedol, že francúzsky zákon je príliš prísny a má príliš široký záber. Nezachováva správnu rovnováhu medzi oprávnenými záujmami, ako je verejná bezpečnosť a súdržnosť spoločnosti, a medzi náboženskými právami jednotlivca, vysvetlil.

Výbor dospel k záveru, že „tento zákaz neochraňuje ženy s celotvárovými závojmi, ale môže mať skôr opačný účinok a pripútavať ich k domovu, čo im potom bráni v prístupe k verejným službám a stavia ich na okraj spoločnosti“.

Rôzne podoby zákazu nosenia závojov platia aj v niekoľkých ďalších európskych krajinách vrátane Rakúska, Belgicka, Dánska a Holandska. Francúzsko má teraz 180 dní na odpoveď, v ktorej uvedie, akú nápravu podniklo. Môže ísť napríklad o odškodnenie oboch žien či prehodnotenie zákona o zákaze závojov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #OSN #moslimky #zákaz burky