Putin je pripravený sa v novembri stretnúť s Trumpom

Ruský prezident Vladimir Putin pri stretnutí s bezpečnostným poradcom Bieleho domu Johnom Boltonom vyjadril pripravenosť znovu sa stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Stať by sa tak malo v Paríži, kde obaja prezidenti budú 11. novembra na oslavách konca prvej svetovej vojny.

23.10.2018 18:47 , aktualizované: 20:42
putin, bolton Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a John Bolton v moskovskom Kremli.
debata (10)

„Samozrejme by bolo užitočné pokračovať v priamom dialógu s prezidentom Spojených štátov, predovšetkým na okraji medzinárodných podujatí, ktoré sa uskutočnia v najbližšej dobe. Napríklad v Paríži. Samozrejme, ak má americká strana záujem,“ povedal Putin podľa agentúry Interfax.

Bolton odvetil, že Trump sa veľmi rád stretne s ruským náprotivkom na okraj akcie v Paríži.

Putin sa s Trumpom naposledy stretol 16. júla v Helsinkách, kde išlo o prvý a zatiaľ poslednú čisto bilaterálnu schôdzku oboch prezidentov.

Trumpov poradca už v pondelok povedal denníku Kommersant, že o možnostiach americko-ruského summitu rokoval s tajomníkom bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom, ktorý uviedol, že návrhy odovzdá prezidentovi Putinovi.

Putin v úvode stretnutia zdôraznil, že je dôležité zachovať rusko-americký dialóg napriek rozdielnym názorom. Navrhol Boltonovi prerokovať strategické otázky, odzbrojovacie zmluvy a regionálne konflikty.

"Vieme a veľa hovoríme o jednostrannom odstúpení USA od dohody o protiraketovej obrane, nedávno sme sa dozvedeli o úmysle USA odstúpiť od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), vieme o pochybnostiach v (americkej) vláde o nutnosti predĺžiť dohodu o strategických zbraniach START, počujeme o zámeroch rozmiestniť vo vesmíre jednotlivé prvky systému protiraketovej obrany, "poznamenal Putin podľa agentúry TASS.

Bolton obhajoval odstúpenie od zmluvy o raketách

Hrozbou nie je chystané odstúpenie Spojených štátov od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987, ale ruské rakety, ktoré už sú v Európe, vyhlásil bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton po dvojdňových rokovaniach v Moskve.

Bolton na tlačovej konferencii uistil, že k prípadnému rozhodnutiu Washingtonu o rozmiestnení nových amerických rakiet v Európe vedie „dlhá cesta“. Oficiálne rozhodnutie o odstúpení od zmluvy INF, ktorú vtedy uzavreli USA so Sovietskym zväzom, bude podľa neho urobené v náležitej dobe. Poradca pripomenul, že v minulosti Washingtonu zabralo niekoľko mesiacov, než po ohlásení zámeru skutočne odzbrojovaciu zmluvu vypovedal.

Bolton upozornil tiež, že v novej strategickej realite jadrové rakety už nie sú len bilaterálnou otázkou medzi Moskvou a Washingtonom, pretože Peking tiež disponuje raketami, ktoré zmluva INF zakazuje, ak by však Čína bola touto zmluvou viazaná.

„Zmluva sa porušovala, zastarala a nezahŕňa všetky strany. Len jedna strana záväzky zo zmluvy INF plnila. Je určite nevyhnutné nepodľahnúť rétorike ľudí, ktorým táto situácia vyhovuje,“ vyhlásil Bolton.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Paríž #Donald Trump #John Bolton #INF