V Colorade núdzovo pristál bombardér B-2 Spirit

Strategický bombardér typu B-2 Spirit pristál v utorok ráno núdzovo na letisku v meste Colorado Springs v americkom štáte Colorado. Stalo sa tak po tom, čo jeho posádka nahlásila bližšie nešpecifikované problémy, informovala spravodajská televízia CNN.

23.10.2018 21:27
B-2, bombardér Foto:
Americký bombardér B-2 Spirit.
debata (54)

Lietadlo, ktorého cena je približne 1,2 miliardy dolárov, smerovalo na svoju domovskú Whitemanovu leteckú základňu v štáte Missouri a obaja členovia jeho posádky po pristátí opustili stroj nezranení. Presnú príčinu mimoriadnej situácie, ktorá vznikla počas letu, úrady vyšetrujú.

„Naši letci sú mimoriadne odborne zdatní; sú vycvičení tak, aby zvládali celý rad mimoriadnych situácií, ktoré môžu nastať počas letu jedného z najvyspelejších lietadiel na svete, čo dnes dokonalým spôsobom dokázali,“ uviedol brigádny generál John J. Nichols, veliteľ 509. bombardo­vacieho krídla na Whitemanovej základni v Missouri.

Bombardéry B-2 spoločnosti Northrop Grumman sú vybavené technológiou stealth, ktorá obmedzuje možnosti ich identifikácie pomocou radarov a ďalších detekčných zariadení, čo umožňuje ich prienik aj cez silnú protilietadlovú obranu. Stroje B-2 môžu niesť rôzne druhy konvenčných aj jadrových zbraní.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #bombardér