Podľa Stoltenberga Rusi niekoľko rokov porušujú 'raketovú dohodu'

Ruská federácia niekoľko rokov porušuje podmienky Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) a kľúčová dohoda z roku 1987 tak nemôže byť funkčná.

24.10.2018 13:35
Jens Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (68)

Novinárom to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s tým, že Spojené štáty, ktoré pred niekoľkými dňami oznámili zámer od zmluvy odstúpiť, jej podmienky plnia.

„Aby mohla byť efektívna, musí byť dohoda o kontrolách zbraní rešpektované všetkými stranami. Problém s INF bol, že ju rešpektovala len jedna strana,“ upozornil Stoltenberg s tým, že táto situácia nie je novinkou a upozorňovala na ňu už administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu.

INF zakazuje pozemné balistické rakety a riadené strely s dosahom 500 až 5500 kilometrov. Spojené štáty a NATO mienia, že ruský systém označovaný ako Novator 9M729 do tejto kategórie patrí.

Situáciu okolo INF riešili začiatkom októbra v Bruseli ministri obrany aliancie. Reakciu na vývoj budú tiež ešte tento týždeň preberať veľvyslanci členských krajín NATO, uviedol Stoltenberg.

Potom, čo americký prezident Donald Trump pred niekoľkými dňami oznámil, že Spojené štáty od dohody INF odstupujú, rokoval jeho bezpečnostný poradca John Bolton v pondelok a v utorok v Moskve, kde sa okrem iného stretol s prezidentom Vladimirom Putinom. Následne bolo oznámené, že Trump a Putin sa stretnú 11. novembra v Paríži na okraj osláv konca prvej svetovej vojny.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Jens Stoltenberg #INF #Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu