Clintonovcom a Obamovi poštou poslali výbušniny

Do domu amerického exprezidenta Billa Clintona a jeho manželky Hillary Clintonovej, exministerky zahraničných vecí USA, v Chappaque v štáte New York niekto poslal poštou výbušné zariadenie, informoval New York Times.

24.10.2018 16:07 , aktualizované: 17:01
Aretha Franklin Foto: ,
Niekdajší prezident USA, Bill Clinton, a Hillary Clinton počas poslednej rozlúčky s Arethou Franklin.
debata (25)

Tajná služba „zachytila dve podozrivé zásielky adresované jej chránencom, ktorí boli identifikovaní ako pán a pani Clintonovci,“ uvádza sa vo vyhlásení USSS.

Zásielka s výbušninou adresovaná do sídla Billa a Hillary Clintonovcov v Chappaque v štáte New York bola zachytená pracovníkom USSS v utorok večer. Podozrivú zásielku adresovanú kancelárii Barracka Obamu zachytil pracovník USSS, kontrolujúci poštu pre Biely dom, v stredu vo Washingtone.

Žiadna zásielka sa nedostala do rúk adresátov a ich život nebol ohrozený, uviedla polícia. Výbušnina bola odpálená na bezpečnom mieste. K dolapeniu páchateľov boli použité všetky federálne zdroje, rovnako ako bezpečnostné služby štátu New York a hlavné mesto Washington, uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej ochranky.

Zaslanie výbušnín na adresy dvoch bývalých demokratických prezidentov odsúdil aj Biely dom a označil ho za „ohavný“ čin.

Príslušníci amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) našli v pondelok výbušninu aj v poštovej schránke v areáli rezidencie amerického miliardára a filantropa Georgea Sorosa.

Oznámil to na svojom webe denník The New York Times. Privolaní pyrotechnici nálož zneškodnili, Soros v čase nálezu doma nebol. Prípadom sa zaoberá Federálny úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Filantrop a politický aktivista Soros financuje miliardovými sumami projekty na podporu demokracie a ľudských práv po celom svete. Je častým terčom tvrdej kritiky konzervatívnych skupín a na jeho adresu zaznievajú vyhrážky amerických antisemitov.

V Maďarsku, odkiaľ Soros pochádza, sa Soros pre vládu premiéra Viktora Orbána stal nežiadúcou osobou. Jeho nadácia Open Society Foundation (OSF) musela nedávno vypratať svoje budapeštianske kancelárie a premiestniť sa do Berlína.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #výbušnina #Hillary Clinton #George Soros #Bill Clinton