Putin hrozí Európe možnosťou jadrovej odvety, ak prijme rakety USA

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pohrozil Európe možnou jadrovou odvetou, ak bude súhlasiť s rozmiestnením nových amerických rakiet po odstúpení Washingtonu od odzbrojovacej zmluvy INF z roku 1987. Po stretnutí sa s talianskym premiérom Giuseppem Contem Putin povedal, že ak Američania nové rakety do Európy pošlú, odpovie Moskva zrkadlovo.

24.10.2018 21:10
vladimir putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s talianskym premiérom Giuseppem Contem.
debata (321)

Správu o rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa vypovedať zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) priviezol v uplynulých dňoch do Moskvy bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton. Oznámený krok zdôvodnil zistením, že Rusko údajne zmluvu porušuje. Moskva výčitky Washingtonu odmieta a varuje pred následkami.

„Európa sa vystaví nebezpečenstvu možného odvetného úderu Ruska, pokiaľ bude súhlasiť s rozmiestnením amerických rakiet na svojom území,“ citovala Putina štátna agentúra TASS. Ak sa tak predsa len stane, odpovie podľa prezidenta Rusko rovnako.

O osude zmluvy, ktorú v roku 1987 na summite vo Washingtone podpísali vtedajší najvyšší predstavitelia Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan, by Putin chcel s Trumpom hovoriť 11. novembra v Paríži, kde chcú obaja štátnici osláviť 100. výročie konca prvej svetovej vojny . Vôľu zorganizovať nové stretnutie Putina s Trumpom už dali najavo obe strany.

Američania podľa Putina nepredložili žiadne dôkazy o tom, že by Rusko zmluvu INF porušilo. „Sami ju pritom porušujú,“ poznamenal ruský vodca. Kongres podľa neho už vyčlenil financie na vývoj nových rakiet stredného a krátkeho doletu zo štátneho rozpočtu.

321 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin