Česko v reakcii na smrť Chášakdžího stiahne z Rijádu diplomata

Česko v reakcii na vraždu novinára Džamála Chášakdžího stiahne zo svojej ambasády v Rijáde jedného diplomata. Prípadné ďalšie formy sankcií bude Praha koordinovať s ostatnými krajinami Európskej únie, povedal v stredu novinárom minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD), ktorý si na ministerstvo kvôli prípadu predvolal saudskoarabského veľvyslanca. O vražde Chášakdžího chce rokovať aj vo vláde, zapojí sa aj do debaty o tejto záležitosti v Snemovni.

24.10.2018 22:19
Chášukdží Foto:
Novinár Džamál Chášukdží na zábere z marca 2018.
debata (12)

Veľvyslanectvo Saudskej Arábie oznámilo, že dúfa v to, že česká vláda a vlády ostatných priateľských krajín nepodniknú unáhlené kroky pred koncom vyšetrovania prípadu.

„Pánovi veľvyslancovi som jasne oznámil stanovisko Českej republiky. Akékoľvek útoky na novinárov považujeme za neprijateľné. Slobodná spoločnosť nemôže existovať bez nezávislých médií. Násilná smrť opozičného novinára Džamála Chášakdžího na pôde saudskoarabského konzulátu nemôže byť ničím a nikým ospravedlnená,“ povedal Petříček. Skutočnosť, že sa čin stal na pôde konzulátu, je podľa neho jasným porušením medzinárodného prá­va.

Česko bude podľa ministra naďalej sledovať vyšetrovanie prípadu a očakáva potrestanie vinníkov. Zatiaľ v reakcii na čin Petříček rozhodol o stiahnutí jedného diplomata z Rijádu. Podľa ministerstva je na veľvyslanectve v Rijáde desať diplomatov.

„Budeme spolu s ďalšími krajinami EÚ hovoriť o ďalších reštriktívnych opatreniach vrátane možnosti obmedzenia vývozu vojenského materiálu,“ uviedol Petříček.

Víta to, že sa prípadom bude zaoberať Snemovňa, sám debatu poslancov podporí. Očakáva tiež, že bude o prípade hovoriť s premiérom Andrejom Babišom (ANO). „Budem rád, ak bude príležitosť na najbližšom zasadnutí vlády sa k tomu nejakým spôsobom prihlásiť,“ povedal.

K stretnutiu Petříčka a veľvyslanca Saudskej Arábie Najífom Abudom sa vyjadrilo v tlačovej správe veľvyslanectvo Saudskej Arábie v ČR. Veľvyslanec pri stretnutí zdôraznil, že otázka Chášakdžího je pre Saudskú Arábiu prioritou, a kráľovstvo tak nebude šetriť úsilím vo veciach, ktoré prispejú k úspechu vyšetrovania a predvedie vinníkov pred spravodlivosť.

„Všetky kroky prijaté na základe mediálnych kampaní poškodia bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami,“ uviedol úrad. Veľvyslanec Petříčkovi rovnako pri príležitosti jeho menovania ministrom zahraničných vecí zablahoželal a vyjadril želanie, aby ďalšie fázy boli plné rôznorodých a konštruktívnych vzťahov medzi oboma krajinami.

Chášakdží zmizol po návšteve konzulátu v Istanbule 2. októbra. Saudská Arábia dlho tvrdila, že novinár konzulát opustil. Až po dvoch týždňoch priznala, že na konzuláte zomrel. Rijád však odmieta, že by to bola vopred plánovaná vražda, ako v utorok vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Prípad vyvolal vo svete pobúrenie. Spojené štáty oznámili, že odoberú víza 21 saudským predstaviteľom. Londýn oznámil, že odoberie víza ľuďom podozrivým z vraždy. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu ohlásila, že Berlín zastavuje zbrojný vývoz do kráľovstva, pokiaľ nebude vražda objasnená.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Saudská Arábia #Džamál Chášakdží