Polícia v Argentíne tvrdo zakročila proti protivládnym protestom

Argentínska polícia v stredu tvrdo zasiahla proti tisícom demonštrantov, ktorí pred budovou Kongresu protestovali proti navrhovanému rozpočtu na budúci rok. Ten zahŕňa rad úsporných opatrení a škrtov, ktorými chce vláda odstrániť deficit. Polícia demonštrantov rozháňala slzným plynom a vodným delami a strieľala aj gumovými nábojmi, napísala agentúra Reuters.

24.10.2018 23:28
argentína, protest, demonštrácia, nepokoje Foto: ,
Niektorí demonštranti hádzali po bezpečnostných zložkách kamene, polená a odpadky. Polícia do davu strieľala gumovými nábojmi.
debata (1)

Pred argentínskym Kongresom, kde sa diskutoval o novom rozpočte, sa zišli tisíce aktivistov. Protesty zorganizovali učitelia, sociálne organizácie a ľavicové skupiny. Niektorí demonštranti hádzali po bezpečnostných zložkách kamene, polená a odpadky. Polícia do davu strieľala gumovými nábojmi. Podľa štátnej televízie bolo počas protestov zadržaných najmenej deväť osôb, uviedla agentúra AP.

Vláda vo svojom rozpočte na budúci rok počíta so zvýšením daní, škrtmi a ďalšími úspornými opatreniami. Argentínu v posledných rokoch sužuje vysoká inflácia a panujú obavy, že tretia najväčšia ekonomika Latinskej Ameriky nebude schopná splácať svoje vysoké dlhy a vyhlási bankrot.

Argentínska vláda kvôli zhoršujúcej sa ekonomike tento rok dohodla úver od Medzinárodného menového fondu (MMF), čím v krajine vyvolala vlnu protestov. Mnohí Argentínčania sa totiž obávajú, aby sa neopakovala situácia z prelomu tisícročí, kedy krajina bola nútená vyhlásiť bankrot. Vtedajšia vláda sa takisto zadĺžila v MMF a úsporné opatrenia výrazne zhoršili sociálne postavenie miliónov ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #protest #Argentína #demonštrácia