FBI zachytila ďalšie balíčky, Trump nepripustil zodpovednosť, odvolal sa na médiá

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) potvrdil existenciu ďalších dvoch podozrivých zásielok, podobným balíčkom s rúrkovými bombami, o ktorých informovalo už skôr. Tie boli zaslané mimo iného Barackovi Obamovi, Hillary Clintonovej a ďalším popredným politikom Demokratickej strany a televízii CNN, ktorá sa netají kritikou politiky vládnych republikánov.

25.10.2018 06:35 , aktualizované: 16:50
donald trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (34)

Dva balíčky boli zaslané demokratickej členke Snemovne reprezentantov Maxine Watersovej z Kalifornie, ktorá – podobne ako ďalší adresáti – patrí k terčom kritiky prezidenta Donalda Trumpa. Ten ju svojho času označil za „osobu s výnimočne nízkym inteligenčným kvocientom“, s intelektom zaseknutým „niekde v polovici 60. rokov“, pripomenula agentúra AP.

Jedna zásielka bola podľa Watersovej zachytená v triediarni pošty v Los Angeles, druhá jej bola zaslaná do washingtonskej kancelárie.

Dva podozrivé balíčky boli zaslané aj niekdajšiemu americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi. Oba balíky zachytili podľa zdrojov z prostredia polície na poštových úradoch v americkom štáte Delaware – jeden z nich na pošte v meste New Castle, druhý v meste Wilmington, informovala spravodajská stanica NBC.

Celkovo bolo podľa nich zachytených najmenej osem podozrivých balíkov. Žiadny z balíčkov nevybuchol, nikto nebol zranený. Ako odosielateľ sa nikto neprihlásil.

Prezident Donald Trump odsúdil hrozbu politického násilia, vyzval k väčšej zdvorilosti v politike a vyzval médiá k ukončeniu nepriateľstva. „Chceme, aby všetky strany vychádzali spoločne v mieri a harmónii,“ vyhlásil na volebnom zhromaždení vo Wisconsine.

Vyzývať k harmónii však podľa AP mierne neladilo s vyhláseniami prezidenta, ktorý opakovane prezentoval svojich politických súperov ako zločincov a obviňoval ich z toho, že zničia krajinu, ak za dva týždne ovládnu Kongres.

Úrady zatiaľ neuviedli žiadny motív odosielateľa balíčkov, okamžite však vzplanuli debaty, nakoľko drsná a osobná rétorika neprispela k potenciálne nebezpečnému politickému ovzdušiu.

Trumpovi kritici vyčítajú prezidentovi jeho tón. Prezident ale žiadnu zodpovednosť nepripustil. To médiá podľa neho „musia zastaviť nekonečné nepriateľstvo a neustále negatívne a často falošné útoky a správy“.

Trump často označuje správy, ktoré sa mu nepáčia, za falošné, a novinárov za „nepriateľov ľudu“. Politických súperov, ktorí sa snažili zabrániť jeho kandidátovi stať sa sudcom najvyššieho súdu, označil za „zlo“, pripomenula AP.

Vo Wisconsine sa však Trump podľa vlastných slov zdržal svojej obvyklej litánie urážok. Namiesto toho s davom žartoval: „Normálne kričím, že chcú socialistické prevzatie!“ vyhlásil. „Teraz hovorím, že chcú socialistické prevzatie,“ dodal profesorským tónom. „Snažím sa byť milý,“ vysvetlil.

Pátranie po odosielateľovi sa rozbehlo

Rozsiahlu pátraciu akciu začal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) s pomocou prezidentskej ochranky USSS a policajných zborov v štyroch štátoch USA. Experti veria, že páchateľ trestu neujde.

Nálož, uložená v 15 cm dlhej plastovej rúrke obalenej čiernou páskou, bola vo všetkých siedmich prípadoch naplnená črepmi skla a napojená na malú batériu. Všetky zásielky boli ošetrené šiestimi známkami a spiatočnou adresou floridskej kongresmanky Debbie Wassermanovej Schultzovej. Balík adresovaný bývalému ministrovi spravodlivosti Erikovi Holderovi mal nesprávnu adresu a na adresu Wassermanovej sa vrátil.

Zásielka zistená v pošte pre newyorskú redakciu CNN obsahovala obálku s bielym práškom.

Analýza ukázala, že bol neškodný. Polícia prechádza záznamy vonkajších videokamier v snahe zistiť, kto priniesol balíček do budovy spoločnosti Time Warner na Manhattane, kde CNN sídli.

Zásielky zachytené v New Yorku, vo Washingtone a v štátoch Florida a Kalifornia teraz skúmajú experti laboratórií FBI vo Virgínii. Podľa osôb zasvätených do vyšetrovania sa na balíčkoch zisťujú odtlačky prstov a stopy DNA v snahe identifikovať páchateľa. Agenti FBI pátrajú po mieste, odkiaľ boli zásielky odoslané, analyzuje sa ich obsah. Podľa expertov je vysoko pravdepodobné, že nejakú stopu vyšetrovateli­a nájdu.

Agentúra AP dnes citovala policajných odborníkov, podľa ktorých sú balíčky nepochybne „pokladnicou forenzných dôkazov“. Aj ten najopatrnejšie atentátnik vraj po sebe zanecháva biologické stopy. Pretože žiadna z bômb neexplodovala, bude možné ich rozobrať a pátrať po pôvode komponentov.

Skúmanie roznetky ukáže stupeň profesionality páchateľa podľa toho, či ide o časový spínač alebo ovládanie na diaľku. Amatérske rúrkové bomby bývajú podľa expertov skôr primitívne, možno ich za pár dní zostaviť s využitím informácií na internete.

Objavil sa ďalší, zrejme určený Robertovi De Nirovi

Newyorská polícia opäť zasahovala na Manhattane, kde bol nájdený podozrivý balíček v dome, v ktorom sa nachádza reštaurácia a produkčná firma herca Roberta De Nira. Podľa niektorých médií bol balíček adresovaný priamo jemu.

Špeciálna jednotka newyorskej polície odstránila podozrivý predmet z budovy v štvrti Tribeca na južnom Manhattane a odviezla ho preč. Podľa zasahujúcich policajtov bol predmet podobný zásielkam, ktoré v minulých dňoch dostali popredný politici Demokratickej strany. Podobné bolo údajne aj výbušné zariadenie uložené vnútri.

De Niro sa tento rok v lete dostal na stránky amerických médií kvôli útočným výrokom na adresu prezidenta Donalda Trumpa pri odovzdávaní divadelných cien Tony. Oscarový herec, ktorý už predtým vyhlásil, že by Trumpovi najradšej dal päsťou, na udeľovaní ceny za použitie vulgárneho anglického slova „fuck“ urazil prezidenta. Trump ho potom označil za „indivíduum s veľmi nízkym IQ“.

Balík s možnou výbušninou bol lokalizovaný na siedmom poschodí budovy, teda v miestach, kde sú kancelárie De Nirovej spoločnosti Tribeca Productions.

Prezident Trump dnes na Twitteri napísal, že zloba šíriaca sa Amerikou je z veľkej časti spôsobená zámerne sfalšovanými a nepresnými správami mainstreamových médií. „Stal som sa tak zlým a nenávideným, že sa to nedá popísať,“ napísal Trump a vyzval médiá, aby sa RÝCHLO očistili.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #podozrivé zásielky