Trump je vo svojom živle. Má migrantov

Karavány migrantov zo Strednej Ameriky putujúce k hraniciam USA sa organizujú už roky. Až donedávna si ich málokto všímal. Pri americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi a pred nadchádzajúcimi doplňovacími voľbami do Kongresu je to však iné.

25.10.2018 11:00 , aktualizované: 18:08
imigrácia, karavána Foto:
Časť karavány migrantov zo Strednej Ameriky pred prechodom hranice z Guatemaly do Mexika.
debata (34)

Karavánu, v ktorej sú rodiny s malými deťmi, Trump už stihol označiť za „bezpečnostnú hrozbu“ pre Spojené štáty. Krajinám, odkiaľ migranti pochádzajú, USA síce už vlani mierne znížili finančnú pomoc, teraz Trump vyhlasuje, že ju podstatne zoškrtá. Škrtaním pomoci Guatemale, Hondurasu a Salvadoru chce zabrániť tomu, aby ľudia neutekali pred chudobou a kriminalitou. Na ceste na sever k hraniciam Spojených štátov sú tisíce ľudí. V karaváne bolo pôvodne okolo sedemtisíc ľudí, po príchode do Mexika sa podľa mexickej vlády zmenšila na približne 4 500.

Niektorí požiadali o azyl, ďalší zas pre prísľub práce a finančnej pomoci súhlasili s návratom do rodných krajín. Dvaja ľudia na ceste zomreli. V Guatemale sa však vytvorila ďalšia skupina asi tisíc ľudí, ktorí smerujú k mexickej hranici.

Hromadné presuny ľudí sa organizujú už niekoľko rokov. Takýmto spôsobom migrujú celé rodiny – ľuďom v skupine hrozí na ceste menšie riziko ako jednotlivcom. Väčšina ľudí v karaváne, ktorá smeruje k USA, pochádza z Hondurasu, ale aj z Nikaraguy, Salvadoru a Guatemaly. Skupina, ktorú cez sociálne siete zvolali aktivisti, vyrazila zo severu Hondurasu približne v polovici októbra a mala asi 1 300 ľudí. Postupne sa pridali ďalší. Na hranicu medzi Guatemalou a Mexikom došli v nedeľu. Mexická polícia sa im najskôr snažila zabrániť v prechode hranice ostnatým plotom. Niektorí ľudia však preplávali rieku a polícia napokon dovolila ostatným ľuďom prejsť.

Karávanu teraz Trump využíva ako nástroj boja pred voľbami do Kongresu. Ľudí v karaváne označuje za hrozbu, lebo podľa neho sú v nej aj „zločinci a neznámi ľudia z Blízkeho východu“, sľubuje nasadenie armády na hraniciach a prísne imigračné zákony.

USA vyšlú k hraniciam 800 vojakov

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) vyšle na hranice medzi Spojenými štátmi a Mexikom najmenej 800 príslušníkov svojich ozbrojených síl. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Americkí vojaci by sa mali podieľať na strážení hraníc s Mexikom, ku ktorým smerujú tisíce migrantov zo stredoamerických štátov.

V skutočnosti sú v karaváne zúfalí ľudia, ktorí sa rozhodli vydať na ďalekú cestu do neznáma s neistým výsledkom. Majú pocit, že v krajine, kde sa necítia bezpečne a nevidia budúcnosť pre svoje deti, nemôžu zostať. „Honduras nie je krajina, kde môžete žiť v pokoji,“ citoval denník Guardian Miriam Carranzovú, ktorá sa s rodinou pridala ku karaváne po tom, čo ich miestny gang žiadal platiť „vojnovú daň“. „Povedali, že zabijú jednu z dcér, ak nezaplatíme,“ dodala žena, ktorá sa rozhodla pokračovať v ceste aj napriek Trumpovým hrozbám.

Spájaním migrantov s kriminalitou sa Trump podľa analytikov snaží použiť rovnaký predvolebný ťah ako pri svojej prezidentskej kampani. „Načasovanie nemohlo byť lepším darom pre Trumpa a republikánov. Preto Trump píše na twitteri všetky možné tvrdé vyhlásenia, aby vyburcoval svoju základňu a šíril strach,“ uviedla pre Deutsche Welle Cynthia Arnsonová z Wilsonovho centra. „Tieto voľby rozhodne účasť. Trump sa pokúša vyvolať strach, aby zameral pozornosť na oblasť, kde je vnímaný ako silnejší, v nádeji, že sa to prejaví na účasti vo voľbách do Kongresu,“ dodala tiež Karen Alterová z Northwesternskej univerzity.

Nelegálna imigrácia je podľa prieskumov verejnej mienky považovaná za vážny problém najmä pre voličov republikánov. Trumpove vyhrážky však problém migrácie zo Strednej Ameriky nevyriešia. Škrtaním finančnej pomoci navyše v konečnom dôsledku môže vyvolať ešte väčšie vlny migrácie.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #migranti #Donald Trump