Ruský žolík z EÚ v Kremli. Rím pomáha Moskve

Nová vláda v Ríme, ktorá je pri moci od júna tohto roka, ukazuje, že spomedzi veľkých štátov Európskej únie sa Taliansko stalo hlavným podporovateľom dôležitých ruských záujmov. Zvlášť spochybňuje predlžovanie sankcií EÚ proti Moskve, prihovára sa za návrat Ruska k stolu klubu ekonomicky najvyspelejších krajín sveta, známy ako G8.

25.10.2018 10:00
Rusko Taliansko sankcie EÚ Conte Moskva veniec... Foto: ,
Predseda talianskej vlády Giuseppe Conte na návšteve Ruska. Na snímke kladie veniec k hrobu Neznámeho vojaka v Moskve.
debata (49)

Neprekvapuje preto, že premiér Giuseppe Conte priletel na návštevu Moskvy. Už pred cestou hovoril o tom, čo by istotne nezaznelo od lídrov v Nemecku alebo vo Francúzsku. „Sankcie samy osebe neprinášajú kladný efekt a spôsobujú škodu našim podnikom, ktoré chce táto vláda chrániť a podporovať,“ poznamenal Conte podľa agentúry ANSA v talianskom parlamente.

Keď je reč o medzinárodnej politike, nemôžeme sa pozerať len do našej záhrady, a musíme sa usilovať o dialóg s Ruskom.
Giuseppe Conte, taliansky premiér

Neskôr, pár dní pred odletom do Moskvy, nabádal, aby sa skončilo pozastavenie jej členstva v G8. „Rusko je vážny hráč, keď sa hovorí o všetkých medzinárodných krízach. Preto, keď je reč o medzinárodnej politike, nemôžeme sa pozerať len do našej záhrady, a musíme sa usilovať o dialóg s Ruskom,“ vyhlásil Conte na tlačovke. Dodal, že ostatným lídrom prízvukoval nevyhnutnosť, aby sa šéf Kremľa Vladimir Putin mohol vrátiť k stolu G8. „Niektoré problémy nevieme riešiť práve kvôli tomu, že nie je s nami,“ tvrdí Conte.

Salvini považuje sankcie za bláznovstvo

Britský denník The Telegraph podotkol, že čoraz väčšia ústretovosť Ríma voči Moskve bude dráždiť spojencov Talianska na Západe. Taliansky premiér síce dôrazne spochybňuje zmysel pokračujúcich sankcií EÚ proti Rusku, ale zatiaľ ich vníma ako skutočnosť, s ktorou sa vie zmieriť. Naopak, nedá sa to povedať o talianskom vicepremiérovi a ministrovi vnútra. Matteo Salvini, ktorý nedávno navštívil Moskvu, použil ostré slová proti opodstatnenosti sankcií. „Som presvedčený o nich, že sú ekonomickým, sociálnym a kultúrnym bláznovstvom,“ citovala ho agentúra Reuters.

Salvini teoreticky nevylúčil, že koncom tohto roka na summite EÚ by Taliansko mohlo vetovať predĺženie platnosti sankcií. Opakovane poukazuje na to, že spolu s ruskými odvetnými opatreniami podniky v jeho krajine stratili už veľa miliárd eur z dôvodu nemožnosti vzájomne obchodovať.

Rusko po zavedení sankcií EÚ v roku 2014 odpovedalo uvalením embarga na dovoz potravín z členských štátov únie. Talianski exportéri sa usilujú o návrat do pôvodného stavu. „Zdôrazňujú potrebu ukončiť obchodné reštrikcie, hovoria, že talianskych výrobcov potravín stáli sankcie miliardu eur,“ uviedla agentúra AP.

Zablokuje Rím pokračovanie sankcií?

Očakáva sa však, že nakoniec Rím nezablokuje pokračovanie sankcií, ale na druhej strane to neurobí takpovediac zadarmo. „Zdroje z EÚ povedali, že Taliansko by mohlo súhlasiť, ak únia bude súhlasiť s jeho návrhom, aby európske banky obnovili financovanie malého podnikania v Rusku, čo nie je oblasť postihnutá sankciami,“ uviedla stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Po rokovaniach v Moskve, kde sa Conte stretol najprv s premiérom Dmitrijom Medvedevom a potom s prezidentom Putinom, vysvitlo, že obe krajiny chcú zväčšiť obchodnú výmenu (k budúcnosti sankcií sa hosť verejne nevyjadril). Medvedev podľa agentúry ITAS-TASS napríklad prízvukoval, že veľké možnosti sa naskytujú v spoločnej výrobe vrtuľníkov.

Conte v Kremli poukázal na to, že jeho šéf už dlhý čas nebol v Ríme. Povedal preto Putinovi, že Taliansko by ho rado privítalo na svojej pôde čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #Matteo Salvini #Giuseppe Conte #sankcie proti Rusku