Iracký parlament schválil novú vládu, kľúčové posty však ostali neobsadené

Viac než päť mesiacov po parlamentných voľbách má Irak nového premiéra. Parlament v Bagdade v noci na štvrtok schválil na tomto poste šiitského politika Ádila Abdal Mahdího. Spolu s ním však zložilo prísahu len 14 z 22 nominovaných ministrov. Neobsadené zostali dôležité pozície v kabinete vrátane šéfov rezortov vnútra, obrany a spravodlivosti, informovali svetové agentúry.

25.10.2018 10:38
Irak, parlamentné voľby Foto:
Iracký Kurd hlasuje v parlamentných voľbách v irackom autonómnom regióne Kurdistan.
debata (3)

Iračania si volili nový parlament 12. mája. Tvorba novej vlády trvala dlho vzhľadom na patovú povolebnú situáciu a spory rôznych politických táborov, týkajúce sa aj obvinení z falšovania výsledkov. Poslancom sa napokon začiatkom októbra podarilo zvoliť za nového prezidenta umierneného kurdského politika Barhama Sáliha, ktorý poveril zostavením kabinetu Abdal Mahdího.

Post irackého premiéra je tradične vyhradený pre šiitov, kým funkcia predsedu parlamentu pripadne sunnitom a viac-menej reprezentatívna funkcia prezidenta Kurdom.

Abdal Mahdí, bývalý viceprezident i minister ropného priemyslu a financií, prisľúbil vytvorenie vlády „technokratov“, ktorá zreformuje problémami sužovaný verejný sektor krajiny. Dôležitou úlohou nového kabinetu by mala byť nákladná obnova mnohých častí krajiny, zničených pri bojoch proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS).

Nestraník Ádil Abdal Mahdí vystriedal vo funkcii premiéra šiitského politika Hajdara Abádího. Sám v minulosti patril k vplyvnej šiitskej strane spojenej s Iránom, má však povesť sekulárneho politika, píše agentúra DPA.

Na stredajšom búrlivom zasadnutí sa viacerí poslanci sťažovali, že nemali dostatok času na oboznámenie sa s kandidátmi na nových ministrov. Po schválení 14 nominantov z rokovania odišli celé poslanecké kluby niektorých strán s argumentom, že takýto počet postačuje na odobrenie vlády ako celku.

Parlament sa znova zíde 6. novembra, aby hlasoval o zvyšných ôsmich ministroch vrátane dvoch žien.

Agentúra AP pripomína, že expremiér Núrí Málikí vládol počas svojho druhého funkčného obdobia v rokoch 2010–14 bez ministra vnútra a spočiatku aj bez ministra obrany.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Irak