Facebook dostal po škandále okolo ochrany údajov polmiliónovú pokutu

Britský úrad na ochranu údajov udelil vo štvrtok spoločnosti Facebook pokutu 500 000 libier (567 000 eur) v súvislosti so škandálom okolo firmy Cambridge Analytica, ktorá využívala osobné údaje miliónov používateľov tejto sociálnej siete bez toho, aby o tom vedeli. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

25.10.2018 12:05
Facebook Foto: ,
Zmienená pokuta je najvyššou finančnou sankciou, akú môže ICO uložiť na základe britských zákonov o ochrane údajov platných v čase, keď došlo k ich porušeniu.
debata (6)

Úrad komisára pre informácie (ICO) oznámil, že spoločnosť Facebook sa dopustila „vážneho porušenia zákona o ochrane údajov“. V rokoch 2007–2014 podľa úradu „spracovávala osobné informácie používateľov nečestne, keď umožnila vývojárom aplikácií prístup k svojim informáciám bez dostatočne jasného a informovaného súhlasu“.

„Facebook dostatočne nechránil súkromie svojich používateľov pred, počas ani po nezákonnom spracovaní týchto údajov,“ uviedla šéfka ICO Elizabeth Denhamová.

Z výsledkov vyšetrovania úradu tiež vyplýva, že Facebook nezaisťoval bezpečnosť osobných informácií, v dôsledku čoho jeden z vývojárov získaval údaje, ktorých časť poskytol iným organizáciám vrátane materskej spoločnosti firmy Cambridge Analytica, SCL Group.

Zmienená pokuta je najvyššou finančnou sankciou, akú môže ICO uložiť na základe britských zákonov o ochrane údajov platných v čase, keď došlo k ich porušeniu. Úrad ju avizoval už v júli, jej výšku však nezmenil ani po následnom zvážení námietok Facebooku. Ak by k porušeniu došlo po tom, ako vstúpilo do platnosti nové nariadenie EÚ o ochrane údajov (GDPR), pokuta by bola oveľa vyššia.

Facebook v reakcii na štvrtkové oznámenie o pokute uviedol, že momentálne skúma rozhodnutie ICO. „Hoci úctivo nesúhlasíme s niektorými z ich zistení, už predtým sme povedali, že sme mali v roku 2015 urobiť viac pre vyšetrenie tvrdení o firme Cambridge Analytica a podniknúť kroky. Sme vďační, že ICO uznala našu plnú spoluprácu počas svojho vyšetrovania,“ píše sa vo vyhlásení spoločnosti.

Cambridge Analytica

Londýnska konzultačná firma Cambridge Analytica pracovala pred americkými voľbami 2016 pre predvolebný tím Donalda Trumpa. Podľa Facebooku neoprávnene získala prístup k osobným údajom asi 87 miliónov používateľov sociálnej siete prostredníctvom iného akademického subjektu. Firma tvrdí, že tento počet bol oveľa nižší. Jej bývalý pracovník a neskorší informátor Christopher Wylie uviedol, že firma sa zameriavala na vytváranie psychografických profilov, ktoré by mohla použiť na ovplyvnenie hlasovania niektorých ľudí. Cambridge Analytica ukončila svoju činnosť v máji.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pokuta #facebook #ochrana osobných údajov #Cambridge Analytica