Európsku cenu dostal Putinov väzeň. Navrhol ho Kukan

O tom, že mu pririekli jednu z najprestížnejších európskych cien, ešte nevie a o dva mesiace si ju sotva bude môcť prísť do Štrasburgu prevziať. Európsky parlament včera rozhodol o udelení Sacharovovej ceny za slobodu myslenia ukrajinskému režisérovi Olehovi Sencovovi, väzňovi severosibírskeho trestaneckého tábora. Rozhodného odporcu anexie Krymu, ktorý sa stal symbolom boja za oslobodenie politických väzňov v Rusku, na ocenenie navrhol slovenský europoslanec Eduard Kukan a jeho Európska ľudová strana.

25.10.2018 12:35 , aktualizované: 20:36
oleh oleg sencov Foto:
Oleh Sencov na zdravotnej prehliadke počas protestnej hladovky.
debata (119)

„Oleh Sencov je väzňom svedomia, čestný a nevinný človek, ktorý sa postavil proti ruskej okupácii Krymu. Za svoj postoj bol vzápätí odsúdený ruskými súdmi na dvadsať rokov väzenia, a to za obvinenia zo spáchania teroristických činov. EÚ odsúdila tento vykonštruovaný proces, ktorý popieral elementárne základy súdnych procesov a ktorý bol v rozpore s medzinárodným právom,“ privítal Kukan na sociálnej sieti rozhodnutie predsedov ostatných politických strán v Európskom parlamente podporiť jeho nominanta.

Oznámenie nového laureáta ceny pomenovanej po významnom sovietskom bojovníkovi za ľudské práva Andrejovi Sacharovovi, ktorej prvým držiteľom sa presne pred tridsiatimi rokmi stal Nelson Mandela a hneď druhým v nasledujúci rok Alexander Dubček, privítali poslanci Európskeho parlamentu aplauzom postojačky. Štyridsaťdvaročný režisér sa stal prvým európskym laureátom Sacharovovej ceny za posledných desať rokov a vôbec prvým oceneným Ukrajincom.

Sencov iba pred troma týždňami ukončil vyčerpávajúcu 145-dňovú hladovku. Odmietaním stravy si chcel vynútiť slobodu nielen pre seba, ale pre všetkých 64 Ukrajincov, ktorých podľa Kyjeva Moskva väzní z politických dôvodov. Po štvrťroku, keď už jeho stav začínal byť kritický, zmäkčil podmienky hladovky a začal denne prijímať dve lyžičky nutričnej výživy i infúzie s obsahom glukózy, minerálov a vitamínov. Protest ukončil 6. októbra, keď už patologické zmeny vnútorných orgánov ohrozovali jeho život a lekári ho varovali, že mu začnú nútene podávať výživné roztoky do tráviaceho traktu. Po svojom advokátovi vtedy odkázal: „145 dní zápasu, mínus 20 kg váhy, plus podlomený organizmus, a cieľ ani tak nedosiahnutý. Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali a žiadam o odpustenie tých, ktorých som sklamal.“

Podľa slov Sencovovho advokáta Dmitrija Dinzeho jeho mandant zatiaľ nevie, že mu Európsky parlament prisúdil Sacharovovu cenu, ku ktorej patrí aj finančná odmena vo výške 50-tisíc eur. „Dozvedieť sa to bude môcť až z listu, ktorý mu môžu napísať príbuzní alebo známi. V tom najrýchlejšom prípade to potrvá jeden až dva týždne,“ povedal pre Rádio Svoboda. Dinze dúfa, že prestížne ocenenie môže spolu s pokračujúcou vlnou solidarity prispieť k oslobodeniu Sencova, ak sa rozhýbu zablokované zákulisné vyjednávania o výmene Ukrajincov väznených v Rusku za Rusov väznených na Ukrajine.

Moskva doteraz odmietala návrhy Kyjeva na výmenu Sencova za Rusov väznených na Ukrajine. Argumentuje tým, že Sencov má ruské občianstvo, ktoré mu pridelili automaticky po anexii ako všetkým ostatným obyvateľom Krymu.

Vo svete sa proti vykonštruovanému procesu a drakonickému trestu zdvihla vlna odporu. Na oslobodenie Sencova Moskvu vyzvali EÚ, USA, poprední štátnici na čele s francúzskym prezidentom a nemeckou kancelárkou i stovky filmárov a ďalších umelcov z desiatok krajín.

Kremeľ však zostáva neoblomný. V lete zamietol aj žiadosť o milosť, ktorú napísala Sencovova matka. Vraj o amnestovanie musí požiadať on sám, čo režisér z princípu nemieni spraviť. „Povedzte, prosím, čo máme robiť, ak sa filmový režisér, ako bolo dokázané na súde, pripravoval na spáchanie teroristického činu? Máme ho pustiť len preto, že je režisér?“ argumentoval šéf Kremľa Vladimir Putin.

Sencova zatkli na jeho rodnom Kryme na jar 2014, krátko po tom, čo Rusko od Ukrajiny zabralo tento čiernomorský polostrov. O rok neskôr ho vojenský súd poslal na dlhé roky do väzenia. Podľa rozsudku stál Sencov za podpaľačským útokom na krymskú kanceláriu ruskej vládnej strany a chystal vraj bombový útok na Leninovu sochu. Sencov si vinu nepriznal. Jeho obhajoba tvrdila, že ruské tajné služby si svedectvá proti nemu vynútili mučením jeho údajných komplicov. Sám režisér na procese vyhlásil, že ho mučili v snahe dostať z neho svedectvo proti lídrom majdanu, kyjevskej vzbury, ktorá viedla k pádu promoskovského režimu na Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #hladovka #Európsky parlament #Sacharovova cena #Eduard Kukan #Oleg Sencov