Europarlament obvinil Rusko z vyostrenia situácie v Azovskom mori

Európsky parlament dnes odsúdil "nadmernú činnosť" Ruska v Azovskom mori, ktorú označil za porušenie medzinárodného námorného práva a medzinárodných záväzkov Ruska.

25.10.2018 13:07
európsky parlament Foto: ,
Europarlament.
debata (105)

Reagoval tak na opakované ukrajinské sťažnosti, že ruská strana diskriminačnnou kontrolou prechádzajúcich plavidiel Ukrajiny a tretích krajín blokuje hospodársky rozvoj regiónu. Parlamentné uznesenie takisto odsúdilo výstavbu mosta z Ruska na anektovaný Krym.

Ruský parlament koncom septembra schválil zákon, ktorý splnomocňuje jednotky národnej gardy vykázať cudzie lode z Kerčského prielivu medzi Čiernym a Azovským morom. Ruské úrady mali doteraz podľa dohody možnosť podrobiť prechádzajúce lode inšpekcii. Nový ruský zákon ale túto možnosť rozširuje a dáva ruskej národnej garde právo cudzie loď z prielivu vykázať a eskortovať do špeciálneho doku.

V ukrajinských médiách sa objavili správy, že Kyjev chce v Azovskom prístave Berďansk vybudovať čo najskôr novú vojenskú námornú základňu. Jej cieľom má byť obrana pred agresívnymi akciami Ruska. Ukrajinské vedenie tvrdí, že Moskva chce prieliv zablokovať a Azovské prístavy izolovať. Európsky parlament v uznesení vyzval Rusko, aby okamžite ukončilo „intenzívne diskriminačné kontroly lodí“ prechádzajúcich cez Kerčským prieliv. Ak sa tak nestane, zváži vytvorenie vhodných protiopatrení.

Parlament vyjadril znepokojenie nad „veľmi nestabilou bezpečnostnou situáciou v Azovskom mori“, ktorá by mohla ľahko prerásť v otvorený konflikt. Poslanci poukázali na pokračujúcu militarizáciou oblasti Azovského a Čierneho mora, najmä nezákonne okupovaného a anektovaného Krymského polostrova.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Azovské more