Ruská vláda schválila novú migračnú koncepciu

Ruská vláda schválila novú koncepciu migračnej politiky, ktorá má prilákať hlavne krajanov žijúcich v zahraničí a ruskojazyčné krajiny, ale i všetkých ostatných, ktorí prejavujú lojalitu voči Rusku a ochotu integrovať sa do ruskej spoločnosti. Napísal to dnes ruský nezávislý denník Kommersant s odvolaním sa na svoje zdroje v ruskej vláde. Novela migračného zákona čaká už len na vyjadrenie prezidenta Vladimíra Putina.

26.10.2018 12:17
Rusko Moskva Putin Trump summit hodnotenie Foto: ,
Novela migračného zákona čaká už len na vyjadrenie prezidenta Vladimira Putina.
debata (19)

Prvým krokom je podľa ruského denníka nové znenie zákona o občianstve, ktorý v minulých dňoch v prvom čítaní schválila Štátna duma. Návrh splnomocňuje hlavu štátu, aby z humanitárnych dôvodov rozhodla o kategóriách osôb s právom na zjednodušený postup pri udeľovaní ruského občianstva. Bude sa týkať osôb z oblastí kde vládnu nepokoje a ľudí, ktorí sú z politických alebo iných dôvodov v ich krajinách prenasledovaní.

Kommersant napísal, že novela zákona je mimo iného reakciou na situáciu v Ukrajine. Umožní ale aj ľahšie udeliť občianstvo ľuďom žijúcim v Podnestri, vzpurnej ruskej enkláve v Moldavsku alebo v pobaltských štátoch. Počíta sa údajne aj s ďalšími krokmi, ich konkrétny plán sa má vypracovať v priebehu troch mesiacov.

Putin tento rok vyhlásil, že liberalizácia migračných zákonov sa týka hlavne osôb „pokrvne spojených s ruským svetom a ovládajúcich ruštinu, ktorí chcú v Rusku pracovať a majú príslušné kompetencie“. Uplatniť sa však má aj voči ľuďom zo vzdialenejšieho zahraničia.

Kommersant s odvolaním na ruské vládne úrady nevylučuje, že zmeny sa môžu týkať zavedenia možnosti dvojitého občianstva podľa vzoru Maďarska, Rumunska alebo Poľska.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #migračný zákon