V stredu sa uskutoční samit Rady NATO-Rusko

Veľvyslanci Severoatlantickej aliancie (NATO) sa v nasledujúcom týždni stretnú s vyslancom Ruska. Stane sa tak v čase rastúceho napätia v súvislosti s budúcnosťou Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) a rozsiahleho vojenského cvičenia s názvom Trident Juncture 18, ktoré armády Aliancie vykonávajú v týchto dňoch pri ruských hraniciach. Informovala o tom agentúra AP.

26.10.2018 13:34
debata (16)

Centrála NATO v Bruseli v piatok oznámila, že Rada NATO-Rusko, ktoré je hlavným formátom na dialóg medzi týmito dvoma stranami, zasadne vo veliteľstve Aliancie v Bruseli v stredu 31. októbra.

Severoatlantická aliancia prestala reálne spolupracovať s Moskvou v roku 2014 v dôsledku udalostí na Ukrajine. Veľvyslanci ani ministri sa nestretli celé dva nasledujúce roky. Rada NATO-Rusko obnovila svoju činnosť až v roku 2016.

Budúcotýždňové zasadnutie rady bude podľa AP deviatym svojho druhu od roku 2016. Fórum pôvodne vzniklo v roku 2002 so zámerom uskutočňovať schôdzky každý mesiac.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Trident Juncture #Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu #samit NATO-Rusko