Macron a Zeman rokovali o vývoji v EÚ aj situácii na Blízkom východe

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok podvečer na Pražskom hrade stretol s českým prezidentom Milošom Zemanom. Rokovali okrem iného o aktuálnom vývoji v EÚ a situácii na Blízkom východe, uviedol prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Macron prišiel na svoju prvú oficiálnu návštevu Česka zo Slovenska, a to pri príležitosti osláv stého výročia založenia Československa. Neskôr večer sa francúzska hlava štátu stretla s českým premiérom Andrejom Babišom (ANO).

26.10.2018 22:34
miloš zeman, emmanuel macron Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman (vľavo) víta francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Prahe.
debata

Český a francúzsky prezident na svojej schôdzke hovorili aj o spolupráci oboch krajín v ekonomickej oblasti, vrátane energetiky, uviedol Ovčáček na twitteri. Francúzska EDF patrí podľa skorších informácií medzi šesť firiem, ktoré sa zaujímajú o výstavbu nových jadrových blokov v Česku. Zeman podľa svojho hovorcu taktiež podporil české firmy usilujúce sa o štátne zákazky vo Francúzsku a požiadal o podporu projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe, ktorého je priaznivcom.

Cez deň navštívil francúzsky prezident Bratislavu, kde rokoval s prezidentom Andrejom Kiskom a s premiérom Petrom Pellegrinim. V Bratislave odmietol delenie Európy na západnú a východnú časť. Varoval tiež pred únavou obyvateľov z európskeho projektu. Na Pražský hrad dorazil v podvečer so zhruba štvrťhodinovým oneskorením. V sobotu ho čaká v Istanbule rokovanie s predstaviteľmi Turecka, Ruska a Nemecka o vojne v Sýrii.

Podľa AFP Macron hľadá nových spojencov pre svoje plány na reformy Európskej únie a chce tiež obnoviť vzťahy so stredoeurópskymi krajinami, do ktorých francúzski prezidenti príliš často nejazdili. Paríž, Praha a Bratislava sa zhodujú v otázkach, ako je posilnenie spoločnej európskej obrany alebo zdanenie internetových gigantov.

Vo Francúzsku vzbudila pozornosť informácia, že český investor Daniel Křetínský sa stal menšinovým akcionárom francúzskeho denníka Le Monde. Správa o majetkových zmenách v tradičnom francúzskom denníku vyvolala obavy o jeho nezávislosť a budúcnosť. Macron v Bratislave povedal, že novinári musia pracovať slobodne, bez ohľadu na to, kto vlastní ich redakciu.

Zdôraznil, že v konkrétnom prípade mu neprislúcha vyjadrovať sa k osobe investora, pokiaľ ten dodržiava zákon.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Emmanuel Macron