Islamský džihád oznámil zastavenie raketových útokov na Izrael

Palestínska militantná skupina Islamský džihád sa prihlásila k raketovým útokom na Izrael, ktoré podnikla v noci na sobotu z pásma Gazy, a oznámila, že po dohode s egyptskými vyjednávačmi v tom už nebude pokračovať. Informovala o tom agentúra DPA.

27.10.2018 12:05 , aktualizované: 17:32
debata (27)

Islamský džihád vo vyhlásení uviedol, že jeho rozhodnutie zastaviť raketové útoky na židovský štát je reakciou na egyptské úsilie o obnovenie pokoja v pásme Gazy a deeskaláciu konfliktu.

V čase, keď Islamský džihád vydal zmienené vyhlásenie, Izrael oznámil, že zaútočil v pásme Gazy na osem cieľov tejto skupiny.

Armáda židovského štátu podľa agentúry AP predtým bilancovala, že militanti vystrelili z pásma Gazy na Izrael 34 rakiet, z ktorých 13 zneškodnil systém protivzdušnej obrany Železná kupola (Iron Dome), dve predčasne spadli ešte v pásme Gazy a zvyšok na otvorenom území na juhu Izraela.

Izraelská armáda reagovala náletmi na vyše 80 pozícií v pásme Gazy vrátane budovy ústredia bezpečnosti militantného hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy od roku 2007.

Pri jednom z izraelských útokov utrpelo zranenia deväť Palestínčanov, vyplýva z vyhlásenia ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy.

Izrael nehlásil žiadnych zranených v dôsledku raketových útokov. Zo zodpovednosti za raketové útoky obvinil Irán a Sýriu. Pohrozil, že odpovie útokmi na iránske ciele v Sýrii.

Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus uviedol, že útoky vykonal Islamský džihád na pokyny jednotiek osobitného určenia Kuds, ktoré patria pod iránske elitné revolučné gardy a majú základňu v Sýrii. „Zistili sme jasné prepojenie medzi Gazou a Damaskom,“ konštatoval Conricus s tým, že izraelská odpoveď nebude „geograficky ohraničená“. Podľa DPA však Conricus neposkytol dôkaz o tomto „jasnom prepojení“.

Islamský džihád je Iránom podporovaná skupina, ktorá občas operuje nezávisle od Hamasu, uviedla AP.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Irán