Policajti zadržali strelca zo synagógy v Pittsburghu, počet obetí stúpol na jedenásť

Útok v synagóge v americkom Pittsburghu neprežilo 11 ľudí. Zranenia utrpelo šesť ľudí vrátane štyroch policajtov. Policajti podľa šéfa pittsburskej verejnej bezpečnosti Wendella Hissricha nemajú život ohrozujúce zranenia, zvyšní dvaja zranení sú v kritickom stave.

27.10.2018 17:35 , aktualizované: 22:20
debata (100)

Strelec zaútočil v synagóge kongregácie Tree of Life v mestskej časti Squirrel Hill v sobotu ráno počas obradu, keď bola plná ľudí. Podľa nemenovaného predstaviteľa, ktorý komunikoval s AP, zaútočil v synagóge štyridsiatnik Robert Bowers. Muž bol údajne aktívny na sociálnej sieti Gab, ktorú majú v obľube extrémisti krajnej pravice, kde pred incidentom napísal, že „votrelci zabíjajú našich ľudí“ a nemôže sa na to nečinne pozerať. Páchateľa polícia zadržala a momentálne je vo väzbe.

Synagóga bola podľa správ z miesta činu plná... Foto: SITA/AP, Pam Panchak
synagoga, pittsburg, streľba Synagóga bola podľa správ z miesta činu plná ľudí, pretože v nej prebiehal pravidelný sobotňajší obrad.

Úrady prípad vyšetrujú ako federálny zločin z nenávisti. Vyšetrovanie vedie FBI. Páchateľ podľa všetkého konal sám, vyjadril sa Bob Jones z kancelárie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v Pittsburghu.

Privolané špeciálne zložky SWAT so strelcom... Foto: Reuters, JOHN ALTDORFER
pittsburg, synagóga, streľba Privolané špeciálne zložky SWAT so strelcom vyjednávali a ten sa napokon vzdal.

Streľbu už odsúdili politici z USA aj z Izraela. Americký prezident Donald Trump útok nazval „zdrvujúcim“. „Je strašné, čo sa v našej krajine deje s nenávisťou,“ povedal politik na leteckej základni Andrews pred cestou do Indianapolisu s tým, že „násilie musí prestať“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zase vo videu na sociálnej sieti Twitter uviedol, že mu útok „zlomil srdce a šokoval ho“, a vyjadril sústrasť smútiacim rodinám.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #synagóga #streľba #Pittsburgh #streľba v Pittsburghu