Demonštranti zablokovali železničnú trať smerujúcu k spornej uhoľnej bani Hambach

Demonštranti v sobotu zablokovali železničnú trať, ktorá vedie k povrchovej uhoľnej bani Hambach na západe Nemecka. Baňa je tŕňom v oku ochrancov životného prostredia, ktorí sa pokúšajú zachrániť susediaci starobylý les, ktorý pre rozšírenie zariadenia plánujú vyrúbať. Skupina ďalších 40 demonštrantov v bani blízko Kolína nad Rýnom obsadila exkavátor, pričom ôsmi aktivisti naň vyliezli.

27.10.2018 19:54
debata (2)

Aktivisti sa svojím konaním pokúsili narušiť činnosť v bani, ktorú prevádzkuje energetická spoločnosť RWE. Na proteste sa zúčastnili tisícky ľudí, ktorých polícia varovala, aby sa k bani nepribližovali. Polícia proti demonštrantom, ktorí prešli uzavretú diaľnicu a smerovali k zariadeniu, použila vodné delá.

Oddelene od aktivistov tiež protestovali zamestnanci RWE. Tí sa však dožadovali zachovania ich pracovných miest.

Pre výrub Hambachského lesa v dôsledku rozširovania bane na hnedé uhlie sa v oblasti uskutočnilo už viacero protestov. Začiatkom októbra súd v Münsteri zablokoval výrub s tým, že potrebuje čas na to, aby určil, či les potrebuje ochranu. Ekológovia argumentujú najmä tým, že plánovaným výrubom by sa zlikvidovala miestna populácia netopierov, a tiež tým, že rozširovanie uhoľných baní je v protiklade s cieľom obmedziť emisie oxidu uhoľnatého a spomaliť tým globálne otepľovanie, ktorý deklaruje nemecká spolková vláda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #uhoľné bane #hambach