Po streľbe v Pittsburghu nariadil Trump spustiť vlajky na pol žrde

Vlajky na federálnych budovách v celých Spojených štátoch nariadil prezident Donald Trump spustiť na pol žrde ako prejav úcty k obetiam útoku v Pittsburghu, kde v dôsledku streľby v synagóge 11 ľudí zahynulo a ďalších šesť utrpelo zranenia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

28.10.2018 07:36 , aktualizované: 15:10
pittsburgh, streľba, synagóga Foto: ,
Na pamiatku jedenástich obetí streľby v synagóge v Pittsburghu.
debata (32)

Príslušné vyhlásenie vydal Trump krátko po návrate do Washingtonu zo sobotňajšej cesty, v rámci ktorej vystúpil s prejavmi na území štátov Indiana a Illinois. Vlajky majú zostať spustené do stredy 31. októbra.

Muž ozbrojený strelnou zbraňou zaútočil v sobotu v pittsburskej Synagóge stromu života, kde sa práve konal pravidelný obrad. Predpokladaného útočníka, identifikovaného ako 46-ročný Robert Bowers, zadržala po streľbe polícia. Podozrivý podľa polície pred útokom zastával antisemitské názory. Policajtom mal povedať, že chce, aby všetci židia zomreli. Polícia neskôr uviedla, že Bowers zastrelil osem mužov a tri ženy.

Federálna prokuratúra obvinila muža z 29 trestných činov vrátane násilia a porušenia zákonov o občianskych právach a strelných zbraniach.

Trump: Streľba v Pittsburghu ukázala, že je potrebný trest smrti

Streľba v synagóge bola „tým najhorším antisemitským útokom“. Prezident Spojených štátov Donald Trump to vyhlásil na politickom zhromaždení v štáte Illinois, kde vystúpil v rámci kampane Republikánskej strany pred nadchádzajúcimi voľbami nových kongresmanov a guvernérov.

„Po tomto príšernom zabíjaní srdcia všetkých Američanov naplnil žiaľ,“ citovala Trumpa tlačová agentúra AP. „Ak sú páchané zločiny ako tento… musíme vrátiť späť trest smrti,“ dodal.

Trump zároveň poznamenal, že Židia „znášali po celé stáročia strašné prenasledovanie“ a antisemitizmu sa treba „vzoprieť, kdekoľvek ukáže svoju veľmi škaredú tvár“.

Trump už predtým odsúdil tento útok ako „hanebný čin masovej vraždy“ predstavujúci „čisté zlo“. V ďalších tvítoch o ňom písal aj ako o „útoku proti ľudskosti“ a vyzýval Američanov na „zjednotenie v záujme porazenia nenávisti“.

Prezident po útoku avizoval, že navštívi Pittsburgh, zatiaľ však ohľadne tejto cesty neprezradil žiadne podrobnosti, informovala AP. Prisľúbil tiež „zmenu tónu“ v predvolebnej kampani, v ktorej sa rozhodol pokračovať, keďže nechce, aby jeho život ovládali „zlí ľudia“.

Francúzi vyzvali na opatrnosť

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner vyzval na zvýšenú ostražitosť v okolí synagóg po udalosti v americkom Pittsburghu, kde v sobotu zahynulo 11 ľudí pri útoku strelnou zbraňou v miestnej židovskej modlitebni.

Vo svojom vyjadrení, zverejnenom v noci na nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Twitter, Castaner uviedol, že požiadal francúzskych prefektov, aby pozornejšie dohliadali na okolie synagóg a miest, kde sa cez víkend konajú slávnosti. Dodal, že antisemitizmus „zabíja“ a „nepozná žiadne hranice“, čoho dôkazom je aj útok v Pittsburghu, informovala tlačová agentúra DPA.

Nemeckí lídri zdôraznili potrebu bojovať proti antisemitizmu

Na sobotňajšiu streľbu v pittsburskej synagóge reagovali v nedeľu aj nemeckí lídri, pričom zdôraznili potrebu s odhodlaním bojovať proti antisemitizmu, informovala v nedeľu agentúra AP.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej slová citoval na Twitteri jej hovorca, vyjadrila pozostalým sústrasť. Podľa nej sa „všetci z nás musia s odhodlaním antisemitizmu postaviť – a to všade“.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier nad útokom, pri ktorom zahynulo 11 ľudí a ďalších šesť utrpelo zranenia, vyjadril zdesenie.

Steinmeier v kondolenčnej správe americkému prezidentovi Doanladovi Trumpovi napísal, že „tento odporný čin nám všetkým pripomína, aby sme robili, čo je v našich silách a zasadzovali sa voči nenávisti, násiliu, antisemitizmu a vylúčeniu, a aby sme sa s odhodlaním postavili voči tým, ktorí ich podnecujú“.

Pápež útok odsúdil

Pápež František odsúdil útok, ktorý nazval „neľudským násilným činom“ a pomodlil sa za silnejšie morálne a občianske hodnoty. V závere príhovoru k pútnikom zhromaždeným na Námestí sv. Petra pápež povedal, že útok v synagóge, kde v dôsledku streľby zahynulo 11 veriacich a ďalších šesť utrpelo zranenia, bol „príšerný“. „V skutočnosti sme týmto neľudským násilným činom zranení všetci,“ dodal.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #synagóga #streľba v Pittsburghu