Migranti čakajúci v Bosne pri hranici s Chorvátskom začali hladovku

Skupina migrantov, ktorá sa v Bosne a Hercegovine utáborila pri hranici s Chorvátskom, v sobotu oznámila, že začala protestnú hladovku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

28.10.2018 07:51
bosna, utečenci Foto: ,
Utečenci v Bosne na hranici s Chorvátskom.
debata (57)

Desiatky migrantov zotrvávajú už niekoľko dní na otvorenom priestranstve pri chránenej štátnej hranici v presvedčení, že sa dostanú do Chorvátska – členskej krajiny Európskej únie. Pri pokusoch o prerazenie zátarás sa dostali do potýčok s políciou.

Niektorí z migrantov si prelepili v sobotu na protest ústa i oči páskou. Iní sa prechádzali medzi malými stanmi alebo posedávali na ceste. Bosnianska polícia sa medzitým snažila presvedčiť túto skupinu, aby sa presunula do strediska pre migrantov.

Chorvátski policajti postavili v uplynulom týždni zátarasy pri hraničnom priechode Velika Kladuša-Maljevac, aby zabránili príchodu ilegálnych migrantov z Bosny. Ministerstvo vnútra v Záhrebe dementovalo šíriace sa fámy, podľa ktorých migrantov vpúšťajú do Chorvátska a umožňujú im pokračovať v ceste do krajín západnej Európy.

Do Bosny a Hercegoviny dorazilo podľa oficiálnych údajov tamojšej polície od začiatku roka takmer 20 000 ilegálnych prisťahovalcov, 13 000 sa úradom podarilo zadržať. V krajine sa aktuálne zdržiava štyri-päť tisícok migrantov, a to zväčša v okolí Bihaču.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Bosna a Hercegovina