Oslavy 100. výročia vzniku ČSR vyvrcholili veľkolepým ohňostrojom

Tisíce ľudí sa napriek dažďu v Prahe prizerali v rámci osláv 100 rokov vzniku Československa slávnostnému ohňostroju. Odpálili ho z hladiny Vltavy. Pri ohňostroji zazneli fanfáry z opery Libuše, Vltava z cyklu Má vlast Bedřicha Smetanu, ale aj komentár Roberta Zárubu z olympijských hier v Nagane v roku 1998. Ohňostroj sa začal symbolicky o 19:18 a trval desať minút.

28.10.2018 11:48 , aktualizované: 21:00
debata (237)

Ohňostroj nazvaný Spoločné storočie bol rozdelený do piatich obrazov. Na úvodnú Hrdosť s fanfárami z opery Libuše nadviazal druhý obraz Vlastenectvo, ktorý podfarbila Vltava z cyklu Má Vlast. Modré a zlaté pyrotechnické efekty vytvorili dojem mihajúcich sa vlniek. Tretí obraz Panenská príroda bol výletom po českých i moravských horách a lúkach a ľudia počuli melódiu Vadima Petrova z Krkonošských rozprávok.

Štvrtý obraz Šampióni pripomenul české športové úspechy. Záverečný Národ odprevadila melódia Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Chválím tě země má a štátna hymna Českej republiky. Show uzavreli efekty vo farbe trikolóry.

Slávnostná vojenská prehliadka

Na slávnostnej vojenskeh prehliadke sa zúčastnili okrem prezidenta ČR Miloša Zemana viacerí ústavní činitelia či ministri obrany oboch krajín. Išlo o najväčšiu vojenskú prehliadku v novodobej histórii ČR.

Súčasťou programu bola prehliadka jednotiek a techniky českej armády, polície, hasičov, zdravotníkov, pražskej mestskej polície, ale aj hradnej a čestnej stráže. Podľa informácií z českého ministerstva obrany bolo zapojených vyše 4 300 osôb s viac ako 230 kusmi techniky. Tohtoročnou novinkou bola podľa českého rezortu obrany aj účasť čestnej stráže zo Slovenska, Francúzska, Spojených štátov amerických, Veľkej Británie a Talianska.

Prezident ČR Zeman počas prehliadky uviedol, že do Vladislavskej sály Pražského hradu bude v nedeľu prinesený meč Milana Rastislava Štefánika, prvého ministra obrany samostatného Československého štátu. Pripomenul, že 100 rokov hovorí aj o dejinách armády.

Z armádnej techniky mohli tisícky ľudí v metropole ČR vidieť napríklad modernizované tanky, obrnené vozidlá a transportéry či vrtuľníky. Súčasťou prehliadky, čo sa týka techniky, boli napríklad aj zásahové hasičské vozidlo, špeciálne upravená Tatra 815 alebo cisternová striekačka. Počet lietadiel a vrtuľníkov bol počas prehliadky obmedzený. „Dôvodom bolo počasie,“ uviedli moderátori prehliadky.

Český rezort obrany informoval, že po skončení prehliadky si návštevníci môžu na Letnej pozrieť ukážku ozbrojených síl a bezpečnostných zborov od roku 1918 až po súčasnosť. K dispozícii je tam okolo 150 kusov techniky.

Na vojenskej prehliadke sa zúčastnili aj príslušníci Ozbrojených síl SR so svojou technikou. „Obdobie vzniku samostatnej Československej republiky bolo jedným z rozhodujúcich v našich dejinách. Som preto veľmi rád, že na momenty, ktoré zásadne formovali našu budúcnosť, nezabúdame, či už dnes tu v Prahe, alebo 30. októbra v Martine, kde si pripomenieme 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie,“ poznamenal minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS), ktorý bol súčasťou slovenskej delegácie.

Pietny akt kladenia vencov na Národnom...
Prezident SR Andrej Kiska a prezident ČR Miloš...
+4Pietny akt kladenia vencov na Národnom...

Pietna spomienka na Vítkově

Dopoludnia si výročie vzniku samostatného ČSR pripomenuli českí a slovenskí politici, vrátane prezidentov a premiérov oboch krajín, zástupcovia armády a veteráni pri Národnom pamätníku v Prahe na Vítkově. Po spoločnom príchode Miloša Zemana a Andreja Kisku zazneli česká a slovenská hymna. Politici potom v daždivom a chladnom počasí položili k pamätníku vence.

Pietny akt sa začal tradične chorálom Ktož sú boží bojovníci, za ktorého zvuku vojaci priniesli historické armádne prápory. Nastúpené vojenské jednotky najprv pozdravili ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) a náčelníka generálneho štábu českej armády Aleša Opatu. Po nich prešli pred vojakmi prezidenti Česka a Slovenska.

Prezidenti spolu s českým premiérom Andrejom Babišom (ANO) a slovenským premiérom Petrom Pellegrinim (Smer), vedúcimi predstaviteľmi českého a slovenského parlamentu, armády či cirkví a veteránmi položili vence k hrobu Neznámeho vojaka na pražskom Vítkově. Minútou ticha si uctili pamiatku všetkých vojakov padlých v boji za slobodu a nezávislosť. Vojaci vystrelili za zvuku trúbky niekoľko čestných sálv.

Akciu sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Novinári prechádzali bezpečnostným rámom a preverovali im tašky a batohy. Počas piety tiež tento rok sprevádzalo politikov viac bodyguardov ako obvykle, povedal Českej televízii bývalý šéf hradného protokolu Jindřich Forejt. Podľa neho to bolo okrem iného z dôvodu daždivého počasia, keď členovia ochranky museli držať nad účastníkmi akcie dáždniky.

Zeman vymenoval generálov

Prezident Zeman po pietnej spomienke neskôr na Pražskom hrade vymenoval armádnych a policajných generálov. Na pietny akt nadviazalo slávnostné zhromaždenie vo vnútri pamätníka. Počas stretnutia vystúpil napríklad bývalý český prezident Václav Klaus, ktorý vo svojom prejave vyjadril kritiku voči Európskej únii.

Odovzdávanie štátnych vyznamenaní

Oslavy storočnice ukončilo odovzdávanie štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade. Zeman ocenil niekoľko desiatok osobností a udelil aj viacero vyznamenaní in memoriam. Posmrtne vyznamenal napríklad bývalého československého premiéra Antonína Švehlu, zakladateľa a prvého veliteľa protinacistickej organizácie Obrana národa generála Josefa Bílého alebo trojicu vojakov, ktorí zahynuli počas výkonu služby v Afganistane. Na slávnostnom udeľovaní vyznamenaní sa mal zúčastniť aj slovenský prezident Andrej Kiska.

V Českej republike oslavovali vznik Československa od soboty. Oslavy sprevádzali rôzne akcie v hlavnom meste aj v regiónoch.

Putin zablahoželal Zemanovi k 100. výročiu vzniku ČSR

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal v nedeľu blahoprajný telegram českému partnerovi Milošovi Zemanovi pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky (ČSR). S odvolaním sa na oznámenie Kremľa o tom informovala agentúra TASS.

„Tento rok oslavujete historické výročie: presne pred 100 rokmi Česi spoločne so Slovákmi obránili svoje právo na štátnu suverenitu,“ píše sa v telegrame.

Putin zdôraznil, že Rusko a Česká republika zdieľajú kultúrne a duchovné väzby. Vyjadril presvedčenie, že podpora bilaterálneho dialógu a konštruktívnej spolupráce v rôznych oblastiach je v spoločnom záujme oboch štátov.

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Andrej Kiska #100 rokov vzniku ČSR