Hesensko. Ďalšie voľby. Ďalší problém Merkelovej

Konzervatívci a sociálni demokrati utrpeli v Hesensku debakel. CDU Angely Merkelovej dostala podľa konečných výsledkov 27 percent hlasov a 40 mandátov. O druhé miesto sa delia SPD a Zelení so ziskom 19,5 percenta a v novom parlamente majú po 29 poslancov. Krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) volilo 13,1 percent Hesenčanov a má 19 mandátov. Liberálov volilo 7,5 percenta a radikálnu Ľavicu 6,3 percenta voličov, čo im zabezpečilo 11, resp. deväť mandátov.

28.10.2018 18:30 , aktualizované: 29.10.2018 09:00
Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (91)

Kresťanskí demokrati majú teraz nad čím premýšľať. Veď v roku 2013 ešte dostali v Hesensku 38,3 percenta hlasov. Ešte viac si hlavu musia lámať sociálni demokrati. Tí na celoštátnej úrovni riadia krajinu s CDU/CSU. V roku 2013 ich volilo v Hesensku 30,7 percenta ľudí. SPD bude pravdepodobne zvažovať, či a ako chce ďalej vládnuť. Mohla by sa rozhodnúť vystúpiť z veľkej koalície, prípadne žiadať odchod Merkelovej.

Vláda konzervatívcov a sociálnych demokratov je v Berlíne pod veľkým tlakom. Otriasla sa už pred dvoma týždňami po voľbách v Bavorsku. Merkelovej sesterská CSU v nich získala 37,2 percenta, kým v roku 2013 to ešte bolo 47,7. SPD sa dokonca v Bavorsku stala až piatou najúspešnejšou stranou. Sociálnym demokratom odovzdalo hlas len 9,7 percenta zúčastnených, v minulých voľbách pritom mali 20,6.

SPD sa naďalej prepadá aj v celoštátnych prieskumoch verejnej mienky. Podľa posledného, ktorý zverejnila agentúra Forsa, je len na úrovni 14 percent. Rovnako je na tom AfD. Merkelovej CDU/CSU by volilo 26 percent Nemcov a hviezdou prieskumov posledných týždňov zostávajú Zelení s podporou 21 percent.

"Veľká koalícia je pomerne krehká. Zdá sa, že akýkoľvek problém, hoci aj najmenší, sa rýchlo mení na dramatické špekulácie, že sa blíži jej koniec,“ pripomenul pre Pravdu expert na nemeckú politiku Eric Langenbacher z Georgetownskej univerzity. Merkelovú podľa neho zatiaľ drží nad vodou, že CDU nevie, kto by ju mohol nahradiť. "Nikto nie je dostatočne silný. Ale to sa môže rýchlo zmeniť,“ myslí si Langenbacher.

V Hesensku doteraz pomerne úspešne vládla koalícia CDU a Zelení. Podľa BBC sa v predvolebnej kampani najviac hovorilo o bytovej politike a vzdelávaní. Menej už o migrácii. V Hesensku je nízka nezamestnanosť, regiónu dominuje finančné centrum Frankfurt. Značná časť voličov však túžila po istých zmenách. Pre denník Guardian nespokojnosť so situáciou vyjadrila Alexandra Müllerová z mesta Fulda.

"Merkelová si sem zaskočí, hodinu sa porozpráva s veľkými podnikateľmi a potom odíde. Medzitým tu ja stojím a snažím sa predávať klobásy. Merkelová by mala prísť na trh. Hľadám niekoho, kto je bližšie k ľuďom. Ale čo ja o tom viem. Som len predavačka klobás,“ posťažovala sa pred voľbami Müllerová.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #hesensko