Gruzínsko: O novom prezidentovi rozhodne až druhé kolo volieb

O novom prezidentovi Gruzínska sa rozhodne až v novembri v druhom kole volieb. V nedeľňajšom hlasovaní totiž ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú absolútnu väčšinu hlasov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na údaje volebnej komisie zakladajúce sa na spočítaní 98 percent odovzdaných hlasov.

28.10.2018 21:40 , aktualizované: 29.10.2018 09:40
debata (8)

Podľa nich získala favoritka volieb, 66-ročná nezávislá kandidátka a bývalá ministerka zahraničných vecí Salome Zurabišviliová, 38,6 percenta hlasov. Zurabišviliovú podporuje strana Gruzínsky sen – demokratické Gruzínsko. Exit polly jej pôvodne pripísali vyše 50 percent.

Na druhom mieste skončil so ziskom 37,7 percenta hlasov kandidát bývalej vládnucej strany Zjednotené národné hnutie (ENM) Grigol Vašadze.

Zvyšných 23 kandidátov skončilo hlboko v poli porazených.

Tohtoročné voľby hlavy štátu sú poslednou priamou voľbou prezidenta v tejto kaukazskej republike. Vlani totiž došlo k zmene ústavy a budúcich gruzínskych prezidentov už bude vyberať 300-členný zbor pozostávajúci z poslancov parlamentu a regionálnych politických predstaviteľov. Gruzínsko si volí prezidenta po siedmy raz od roku 1991.

Zurabišviliová by sa v prípade víťazstva stala prvou gruzínskou prezidentkou. Právomoci gruzínskeho prezidenta však boli v predošlom období výrazne obmedzené.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Salome Zurabišviliová