Novým brazílskym prezidentom sa stal Jair Bolsonaro

Prezidentské voľby v Brazílii vyhral krajne pravicový kongresman Jair Bolsonaro. Bývalý vojenský kapitán, ktorý chváli niekdajšiu vojenskú diktatúru v krajine, získal v druhom kole volieb podporu vyše 55 percent voličov. Jeho oponent, kandidát Strany pracujúcich a bývalý starosta Sao Paula Fernando Haddad, získal takmer 45 percent hlasov, uviedol brazílsky najvyšší volebný súd.

29.10.2018 06:43 , aktualizované: 22:13
brazílske prezidentské voľby, jair bolsonaro Foto: ,
Nový brazílsky prezident Jair Bolsonaro.
debata (30)

Bolsonaro sa po výhre vo voľbách vyjadril, že bude rešpektovať ústavu a osobnú slobodu. „To je sľub, nie strany, nie plané slovo muža. Je to sľub Bohu,“ povedal podporovateľom v Riu de Janeiro. „Záväzok, ktorého som sa spolu s brazílskym ľudom ujal, bol vytvoriť slušnú vládu, oddanú krajine a ľuďom. A ja vám garantujem, že to urobím. Spolu zmeníme budúcnosť Brazílie,“ vyjadril sa tiež politik.

V Sao Paule zase Haddad svojim podporovateľom sľúbil, že bude vzdorovať. „Máme zodpovednosť postaviť sa do opozície, postaviť národné záujmy – záujmy všetkého brazílskeho ľudu – ponad ostatné,“ povedal.

Víťazstvo Jaira Bolsonara sa u jeho podporovateľov stretlo s búrlivými oslavami. Na ikonickej pláži Copacabana v Riu de Janeiro sa zišli tisícky ľudí a jeho úspech oslávili napríklad aj ohňostrojom. V Sao Paule podporovatelia trúbili na autách a davy oslavovali v uliciach. V meste došlo podľa niektorých správ k stretom medzi Bolsonarovými stúpencami a oponentmi.

Bolsonarova výhra odzrkadľuje rozsiahlu nespokojnosť Brazílčanov s politikou v krajine po rokoch korupcie, oslabenej ekonomiky a nárastu násilia. Bolsonaro sľuboval navrátenie tradičných hodnôt do krajiny, boj s rozsiahlou kriminalitou či boj s korupciou. U kritikov však vyvolal obavy, že by jeho vláda mohla obmedziť občianske slobody a oslabiť brazílsku ústavu. Jeho homofóbne, rasistické a mizogýnne komentáre počas kampane aj pred ňou zase vyvolali obavy o práva menšín. Krátko po jeho zvolení ho niekoľko medzinárodných ľudskoprávnych organizácií vyzvalo, aby rešpektoval brazílsku demokraciu.

V kandidatúre v najpolarizu­júcejších voľbách za posledné roky Bolsonaro nepoľavil ani napriek vážnym poraneniam, ktoré utrpel, keď ho počas predvolebného zhromaždenia pobodali. V prvom kole volieb, ktoré sa konalo 7. októbra, získal 46 percent hlasov.

Le Penová Bolsonarovi blahoželala, Macron spomenul princípy demokracie

Francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová v pondelok uvítala zvolenie Jaira Bolsonara za prezidenta Brazílie a zaželala mu „veľa šťastia“. Informovala o tom televízia BFM. Vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter Le Penová – líderka krajne pravicovej strany Národné združenie (RN – bývalý Národný front) – napísala, že Brazílčania „práve vytrestali všadeprítomnú korupciu a hrozivú zločinnosť, ktoré prekvitali za vlády krajnej ľavice“. Podľa nej teraz Bolsonaro musí naprávať stav ekonomiky, bezpečnosti i demokracie v krajine.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý Le Penovú vlani v máji porazil v druhom kole prezidentských volieb, Bolsonarovi tiež „v duchu zaužívaných zvyklostí“ medzi hlavami štátov zablahoželal k víťazstvu vo voľbách, pričom však využil túto príležitosť, aby zdôraznil nutnosť „rešpektovania princípov demokracie“.

Medzinárodné spoločenstvo má však obavy, že Bolsonaro, prezývaný aj „Trump z trópov“, by mohol Brazíliu opäť uvrhnúť do diktatúry. Elyzejský palác informoval, že Macronovo vyhlásenie k výsledku volieb v Brazílii obsahuje aj zmienku o parížskej klimatickej dohode. Bolsonaro pohrozil, že Brazília od nej odstúpi, neskôr však tento svoj postoj zmiernil vyjadrením, že Brazília za istých podmienok zostane signatárom tohto dokumentu.

Bolsonarovi zagratulovalo už viacero politikov zo zahraničia. Medzi nimi sú napríklad aj argentínsky prezident Mauricio Macri či americký prezident Donald Trump.

Amnesty International sa obáva o ľudské práva v Brazílii

Zvolenie pravicového populistu Jaira Bolsonara za brazílskeho prezidenta môže mať podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) dôsledky v podobe oslabenia ochrany ľudských práv v tejto latinskoamerickej krajine.

„Zvolený prezident viedol kampaň s agendou otvorene namierenou proti ľudským právam a často sa diskriminačne vyjadroval o rôznych spoločenských skupinách,“ uviedla v pondelok riaditeľka AI pre Ameriku Erika Guevarová-Rosasová, ktorú citovala agentúra DPA.

„Jeho zvolenie za brazílskeho prezidenta by mohlo predstavovať obrovské riziko pre domorodé obyvateľstvo… tradičné vidiecke spoločenstvá, ľudí z LGBT komunity, černochov, ženy, aktivistov, organizácie občianskej spoločnosti, ak sa jeho rétorika zmení i na verejnú politiku,“ dodala.

Brazília má najvyššiu mieru zabití ľudskoprávnych aktivistov na svete. Desiatky z nich tam ročne prídu o život pri tom, ako obhajujú práva, ktoré by mal podľa AI garantovať samotný štát.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #prezidentské voľby #Jair Bolsonaro