Prokurátori Turecka a Saudskej Arábie diskutovali o vražde Chášakdžího

Hlavný saudskoarabský prokurátor Saúd Mudžib diskutoval s hlavným istanbulským prokurátorom Irfanom Fidanom hodinu a štvrť na súde v tureckom najväčšom meste, informovala agentúra Anadolu.

29.10.2018 09:14 , aktualizované: 12:47
Džamál Chášakdží saudská arábia turecko sviečka... Foto: ,
Zabitý novinár Džamál Chášakdží.
debata (5)

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu po schôdzke prokurátorov vyhlásil, že vyšetrovanie vraždy saudskoarabského novinára sa musí ukončiť čo najskôr tak, aby sa odhalila celá pravda.

Saudskoarabský prokurátor Mudžib, ktorý vedie vyšetrovanie Chášukdžího vraždy, vykoná aj prehliadku saudskoarabského konzulátu v Istanbule, kde novinára pred tromi týždňami zabili.

Turecká prokuratúra pripravila žiadosť o vydanie 18 osôb, ktoré v súvislosti s vraždou Chášukdžího zadržali v Saudskej Arábii. Medzi zadržanými je podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana 15 členov komanda, ktoré bolo vyslané do Istanbulu s cieľom zabiť novinára. Zvyšní traja sú zamestnanci saudskoarabského konzulátu.

Sauskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr však uviedol, že zodpovední za zabitie saudskoarabského novinára budú stíhaní v kráľovstve, a nie v Turecku.

Turecký prezident Erdogan uviedol, že jeho krajina zverejní viac dôkazov o tejto vražde. Americký minister obrany Jim Mattis vyhlásil, že Chášukdžího vražda podkopáva regionálnu stabilitu, a vyzval Saudskú Arábiu, aby uskutočnila podrobné a úplné vyšetrovanie.

Saudská Arábia je vystavená narastajúcemu tlaku zo strany medzinárodného spoločenstva, ktoré od nej žiada jasné vyjadrenia ohľadom Chášukdžího smrti. Kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.

Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však minulý týždeň priznala, že bol zámerne zavraždený.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží