​​ŠtB viedla zväzok o Trumpovi, jeho rodine i podnikaní. Prečo?

Súčasný americký prezident Donald Trump bol v minulosti predmetom záujmu československej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Cieľom ŠtB, ktorá viedla zväzok v spolupráci s rozviedkou, bolo zistiť väzby Trumpovej rodiny na vládne a mocenské kruhy v Spojených štátoch.

29.10.2018 11:30
Ivana Trumpová, Donald Trump Foto:
Ivana Trumpová s vtedy ešte manželom Donaldom Trumpom.
debata (23)

ŠtB mala od informátorov k dispozícii údaje o Trumpovej rodine, podnikateľskej činnosti či ambícii stať sa prezidentom. V aktuálnom vydaní to uviedol týždenník Respekt, ktorý informácie získal v spolupráci s britským The Guardian.

ŠtB podľa Respektu zaujal sobáš Trumpa s jeho prvou ženou, rodáčkou z Československa Ivanou Zelníčkovou. Spis s názvom Ivana založila gottwaldovská (zlínska) správa ŠtB rok po ich svadbe v apríli 1978 a o rok neskôr odovzdala všetky informácie odboru rozviedky, ktorá sa zaoberala nasadzovaním špiónov v zahraničí. Na spise ďalej pracovali v Gottwaldove.

V prvých rokoch bol zdrojom tajnej polície predovšetkým Ivanin otec Miloš, vedený ako dôverník. „ŠtB hovoril o svojich cestách za oceán k dcére a zaťovi, s manželkou Máriou tam lietali niekoľkokrát ročne,“ uvádza týždenník. Konkrétnejšími informáciami sa spis začal plniť až v 80. rokoch, keď okrem Zelníčka získavala ŠtB poznatky od štyroch informátorov. Väčšinou išlo o ľudí, ktorí sa poznali s Ivanou či niekým z českej časti Trumpovej rodiny.

ŠtB dostávala o Trumpovi informácie osobnej povahy, napríklad o tom, aké najal vychovávateľky pre svojho syna. Hlásenia sa týkali aj rozširovania jeho podnikateľskej činnosti či podpory kandidátov pri amerických prezidentských voľbách. O funkcii prezidenta začal podľa spisu uvažovať v roku 1986, pre nízky vek 41 rokov to však zatiaľ odmietol.

„Pri svojej kandidatúre sa chce stať výnimkou v amerických dejinách. Na úrad prezidenta chce kandidovať ako politicky nezávislá osoba. Nie je totiž členom strany demokratov ani republikánov, aj keď obe strany sa ho snažia získať do svojich radov. Hoci sa to zdá byť utópia, je Donald Trump presvedčený, že uspeje,“ cituje Respekt zo spisu ŠtB.

Niekdajší šéf okresnej správy ŠtB Vlastimil Daněk Respektu potvrdil, že ŠtB Trumpovcov „riešila“. „Vedeli sme, že Trump je vplyvný. Hlásal, že sa chce raz stať prezidentom, mali sme záujem o ňom vedieť viac. A nielen my, záujem o neho prejavovala aj rozviedka ŠtB. Nechcem hovoriť podrobnosti, nechcem mať nejaké problémy,“ uviedol. Nakoľko sa zaoberala Trumpom práve rozviedka, nie je jasné.

Respekt opisuje, že ŠtB sledovala aj schôdzku delegácie komunistického poľnohospodárskeho družstva Slušovice, ktorú viedol koncom leta 1989 jeho dlhoročný riaditeľ a donedávna senátor František Čuba.

Podľa oslovených historikov sa nedajú nazbierané informácie považovať za výbušné. „Dokumenty nepreukazujú, že by Trump alebo jeho žena s tajnou políciou nejako vedome spolupracovali,“ uvádza týždenník. Respekt nevylučuje, že spis na Trumpa mohla viesť aj sovietska KGB.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠtB #Donald Trump