Americké plavidlá budú naďalej hliadkovať v Juhočínskom mori

Veliteľ operácií amerických námorných síl admirál John Richardson v pondelok oznámil, že námorníctvo USA bude aj naďalej hliadkovať v spornej oblasti Juhočínskeho mora. Informáciu priniesla agentúra AP.

29.10.2018 12:01
loď, lode, lietadlová loď, Foto: ,
Čínska lietadlová loď Liao–ning v Juhočínskom mori.
debata (19)

Začiatkom októbra čínsky torpédoborec preplával nebezpečne blízko americkej vojnovej lode, ktorá bola súčasťou operácie Freedom of Navigation. Spojené štáty trvajú na tom, že ich lode majú právo zdržiavať sa v danej oblasti, pretože ide o medzinárodné vo­dy.

Čína si robí nároky na takmer celé Juhočínske more, ktoré je významnou lodnou cestou a nachádzajú sa tam podľa všetkého bohaté náleziská nerastov. Medzinárodný súd vlani na podnet Filipín odmietol čínske nároky v tejto oblasti, ale Peking jeho rozhodnutie neuznal.

Richardson na tlačovej konferencii v Manile ďalej povedal, že americké hliadky vyjadrujú postoj USA voči nelegitímnym nárokom v oblasti námorníctva.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa na ďalšej tlačovej besede vyjadril, že Čína a krajiny východnej Ázie by sa mali vo svojich sporoch o Juhočínske more brániť proti cudzím zásahom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #juhočínske more