V Bulharsku vyšetrujú rozsiahlu korupciu s predajom občianstva

V Bulharsku sa začalo vyšetrovanie rozsiahlej korupčnej aféry, ktorá sa týka obchodovania s občianstvom tejto balkánskej krajiny. Do aféry sú zapletení aj štátni úradníci, ktorí sú podozriví, že pomáhali s nezákonným poskytnutím veľkého množstva pasov neúniovým cudzincom. Tí potom mohli vycestovať do Európskej únie a zdržiavať v nej. Informovala o tom bulharská protikorupčná prokuratúra.

29.10.2018 16:30
debata

V rámci vyšetrovania „sú vykonávané domové prehliadky a sú vypočúvaní svedkovia“, oznámila podľa médií prokuratúra. Dodala, že vyšetrovanie sa zameriava najmä na štátny úrad pre záležitosti Bulharov v zahraničí, ktorý hrá rozhodujúcu úlohu v naturalizačnom procese.

Stíhanie je podľa prokuratúry vedené v súvislosti s podozrením zo spáchania trestných činov korupcie, zneužitia právomoci úradnej osoby a falšovanie dokumentov.

Spravodajské weby uvádzajú, že medzi zadržanými je riaditeľ a asi 20 pracovníkov úradu pre Bulharov v zahraničí. Ďalšími zatknutými sú osoby, ktoré hrali úlohu sprostredkovateľov pri styku so záujemcami o bulharský pas pochádzajúcimi z východoeurópskych krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie.

Zatiaľ nie je známe, ako dlho sa tieto neprávosti s bulharským občianstvom robili, ale podľa rozhlasovej stanice BNR bolo v ich rámci denne vydaných 30 až 40 falošných pasov. Médiá tvrdia, že získanie falošného potvrdenia pôvodu v Bulharsku stálo 5000 eur.

Tieto ilegálne cesty využívali hlavne občania Ukrajiny, Moldavska a Macedónska, kde žijú menšiny bulharského pôvodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #občianstvo #Bulharsko