USA zvažujú poslať k mexickej hranici až tisíce vojakov

Spojené štáty by mohli vyslať k mexickej hranici až niekoľko tisíc vojakov v súvislosti s karavánou migrantov, ktorá putuje Mexikom na sever. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný americký činiteľ. Washington pritom pôvodne hovoril najviac o tisícke. Vyslanie jednotiek sľúbil prezident Donald Trump, ktorý v posledných dňoch počas vrcholiacej kampane pred kongresovými voľbami zdôrazňuje potrebu tvrdého prístupu k imigrantom nelegálne prekračujúcim hranice.

29.10.2018 16:59
debata (35)

Detaily plánu sa zatiaľ dolaďujú, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na spomínaného činiteľa, podľa ktorého môže konečné množstvo výrazne prekročiť pôvodný zámer. Pentagon odmietol informáciu agentúry oficiálne komentovať.

Trump o pláne zabrániť migrantom vstúpiť do USA informoval minulý týždeň s tým, že zvažuje vydanie výnosu, ktorý by pozastavil právo cudzincov utekajúcich zo svojej krajiny vstúpiť na americké územie a požiadať o azyl. Prezident, ktorý predvlani urobil z migrácie svoju ústrednú predvolebnú tému, teraz migrantov opäť vykresľuje ako nebezpečných zločincov a opozičných demokratov obviňuje z toho, že ich podporujú.

Ochranu hranice s Mexikom už v minulosti posilnilo asi 2 000 príslušníkov národnej gardy. Spolu s novo očakávanými vojakmi by mali pohraničnej stráži poskytovať predovšetkým logistickú a materiálnu pomoc.

Podľa ministra obrany Jamesa Mattisa zatiaľ k južnej hranici Spojených štátov zamierili mobilné bariéry. O presnom počte vojakov a termíne ich vyslanie by sa malo rozhodnúť v najbližších dňoch.

K USA v súčasnosti mieria dve karavany migrantov, v ktorých sú aj celé rodiny utekajúce pred chudobou a vysokou kriminalitou. Väčšia skupina má okolo 7 000 ľudí predovšetkým z Hondurasu a Guatemaly a nachádza sa v juhomexickom štáte Oaxaca zhruba mesiac pešej cesty od hranice.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #honduras #Donald Trump