Ingušský súd anuloval kontroverznú dohodu o výmene územia s Čečenskom

Ústavný súd v ruskej severokaukazskej republike Ingušsko rozhodol v utorok o anulovaní kontroverznej dohody o výmene územia so susedným Čečenskom, ktorá vyvolala v regióne vlnu protestov. Informovala o tom agentúra AP.

30.10.2018 18:51
rusko, ingušsko, protest, čečensko Foto: ,
Ľudia protestujúci proti výmene území.
debata (7)

Ingušský ústavný súd zrušil dohodu o výmene území, ktorú v septembri podpísali predstavitelia oboch juhoruských republík. Zdôvodnil to tým, že na jej implementáciu je potrebný súhlas občanov v referende.

Proti verdiktu ihneď protestoval ingušský vodca Junus-bek Jevkurov, ktorý obvinil súd z prekročenia právomocí. Podľa jeho názoru zostáva dohoda stále v platnosti a o jej prípadnom zrušení by mohol rozhodnúť jedine Ústavný súd Ruskej federácie, ktorý dozerá na dodržovanie federálnych zákonov.

Dohoda o výmene území vyvolala vlnu rozsiahlych protestov v Ingušsku, kde jej odporcovia obviňujú Jevkurova zo zrady ingušských záujmov a vyzývajú ho na odstúpenie. Ingušský líder naopak tvrdí, že dohoda prispeje k stabilite celého ruského severného Kaukazu.

Spory okolo výmeny území podľa agentúry AP odzrkadľujú dlhodobé napätie medzi Ingušskom a Čečenskom. Oba tieto regióny s prevažne moslimským obyvateľstvom tvorili za čias Sovietskeho zväzu jednu autonómnu republiku. Po jeho rozpade sa však v roku 1991 rozdelili a v súčasnosti sú obe republiky súčasťou Ruskej federácie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čečensko #Ingušsko