Na morskom dne našli trosky lietadla i osobné veci pasažierov

Šéf indonézskej národnej záchrannej a pátracej agentúry v stredu uviedol, že na dne Jávskeho mora sa našli trosky lietadla indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air i osobné veci jeho pasažierov. K predmetu považovanému za možný trup lietadla sa však potápačom stále nedarí dostať.

31.10.2018 06:12 , aktualizované: 16:02
lietadlo, lion air, zrútenie Foto:
Záchranný tím si obzerá zrejme trosky zrúteného lietadla Lion Air.
debata (3)

Muhammad Syaugi novinárom podľa agentúry AP povedal, že pátraciu operáciu komplikujú silné podmorské prúdy. Zainteresovaní sú však podľa jeho slov naďalej presvedčení, že trup lietadla, ktoré sa do mora zrútilo v pondelok, sa im podarí vyloviť.

Syaugi tiež uviedol, že úrady už zachytili signál zo zapisovača letových údajov, k tejto čiernej skrinke sa však pre silné morské prúdy zatiaľ nedostali.

Indonézsky pátrací tím zrejme našiel trup havarovaného lietadla

Indonézsky pátrací a záchranný tím zrejme našiel časť trupu lietadla spoločnosti Lion Air, ktoré sa začiatkom týždňa zrútilo do jávskeho mora so 189 ľuďmi na palube. Povedal to v stredu televíznej stanici TV One armádny predstaviteľ Hadi Tjahjanto. Stále nie sú informácie, že by nehodu niekto prežil. Podľa šéfa národnej komisie pre dopravnú bezpečnosť už pátracie tímy tiež lokalizovali akustické signály z takzvaných čiernych skriniek, ktoré zaznamenávajú údaje o priebehu letu. Experti sa podľa agentúry AP medzitým snažia identifikovať časti tiel, ktoré záchranári našli.

„Pevne veríme, že sme objavili časť trupu,“ povedal Tjahjanto a dodal, že nález, urobený v utorok večer za pomoci sonarov, má potvrdiť pátracia skupina. Asi 22 metrov dlhý objekt sa podľa námorníctva nachádza v hĺbke 32 metrov severovýchodne od metropoly Jakarty. Skontrolovať ho majú potápači.

Zatiaľ boli nájdené trosky a niektoré ľudské pozostatky, ale nie trup. Záchranárom sa tak teraz podarilo identifikovať možné umiestnenie lietadla na morskom dne.

Dva mesiace starý Boeing 737 MAX 8 sa zrútil do mora v pondelok krátko po štarte z letiska v Jakarte. Nešťastie vyvolalo obavy o bezpečnosť rýchlo rastúceho indonézskeho leteckého priemyslu aj lietadiel boeing novej generácie. Indonézske aerolinky boli len nedávno odstránené z americkej a európskej čiernej listiny nebezpečných leteckých spoločností. Indonézsky minister dopravy v stredu podľa agentúry Reuters pre nehodu odvolal technického riaditeľa aeroliniek a tiež niekoľko jeho podriadených.

Už v utorok boli do pátrania po lietadle nasadené podmorské roboty a sonary. Záchranári zatiaľ nenašli žiadne stopy po možných preživších. Z mora boli ale vyzdvihnuté pozostatky niektorých obetí, ich osobné veci a trosky stroja. Do pátrania je zapojených vyše 800 ľudí, vrátane potápačov.

Problémy už pri nedeľnom lete

Podľa technického denníka, ktorý získal na nahliadnutie spravodajský server BBC News, mal dva mesiace starý Boeing 737 MAX 8 vážne technické problémy už predchádzajúci deň pri lete z turistického ostrova Bali do indonézskej metropoly Jakarta.

Niekoľko minút po štarte z Denpasaru na Bali kolísala rýchlosť i výška letu lietadla. Stroj okrem iného počas 27 sekúnd klesol o takmer 270 metrov, hoci mal v danú chvíľu stúpať.

Nakoniec sa jeho správanie stabilizovalo a lietadlo doletelo do hlavného mesta Indonézie.

Pasažieri z nedeľného letu vypovedali, že ich problémy lietadla cestou desili. „Asi tri až osem minút po štarte sa mi zdalo, že motor stráca silu a stroj nie je schopný stúpať. To sa stalo počas letu niekoľkokrát,“ opísal svoje pocity cestujúci Alon Soetanto. „Pripadali sme si ako na horskej dráhe. Niektorí pasažieri začali panikáriť a zvracať,“ dodal.

Televízna hlásateľka Conchita Carolineová v podrobnom komentári na internete napísala, že nástup na nedeľňajší let z Bali bol o viac ako hodinu posunutý. Keď konečne cestujúci do Boeingu 737 MAX 8 nastúpili, čakali asi pol hodiny v kabíne bez klimatizácie, než ich posádka zase vyzvala na opustenie lietadla. To sa potom vrátilo do parkovacieho priestoru ku kontrole motora.

Riaditeľ firmy Lion Air Edward Sirait ale dnes zopakoval, že pred pondelkovým letom z Jakarty do mesta Pangkalpinang na ostrove Bangka, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti ostrova Sumatra, bola porucha na lietadle odstránená. Počasie bolo v pondelok nad Indonéziou priaznivé a obaja piloti boli skúsení – jeden mal nalietaných 6000 a druhý 5000 hodín.

Haváriu lietadla, ktoré sa zrútilo približne 13 minút po štarte pravdepodobne neprežil nikto z 189 ľudí na palube.

Naposledy ho lokalizovali pri meste Karawang v provincii Západná Jáva, potom zmizol z radarov a prerušil sa kontakt s posádkou.

Indonézske úrady potvrdili, že lietadlo sa zrútilo do Jávskeho mora neďaleko pobrežia v oblasti, kde má hĺbku 30–35 metrov.

Lietadlo spoločnosti Lion Air parkuje na...
Pasažieri čakajú na svoj let spoločnosťou Lion...
+7Policajt pomáha žene, ktorej príbuzný bol na...

Šéf spoločnosti Lion Air uviedol, že pilot krátko po štarte zistil nešpecifikovaný problém a požiadal o povolenie na návrat. Podľa neho malo toto lietadlo technický problém už pri svojom predošlom lete. Problém však vyriešili v súlade s postupmi výrobcu. Indonézsky prezident Joko Widodo nariadil vyšetrovanie nehody.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #Lion Air