Úrady vyšetrujú explóziu v Archangeľsku ako teroristický útok

Výbuch v sídle pobočky ruskej tajnej služby FSB v centre Archangeľska na severe krajiny spôsobil sedemnásťročný mladík, ktorý do budovy ráno priniesol výbušné zariadenie a pri jeho explózii zahynul. Oznámili to federálni vyšetrovatelia, ktorí prípad vyšetrujú ako teroristický útok. Totožnosť páchateľa ani jeho motívy doteraz neoznámili. Explózia zranila troch pracovníkov FSB, ktorá je nástupkyňou sovietskej tajnej polície KGB. O udalostiach v Archangeľsku bol informovaný prezident Vladimír Putin, uviedol hovorca Kremľa.

31.10.2018 10:14 , aktualizované: 11:53
debata (50)

„Podľa predbežných zistení osoba, ktorá vstúpila do budovy, vytiahla z tašky bližšie neurčený predmet, ktorý jej po určitej dobe vybuchol v rukách a spôsobil zranenia nezlučiteľné so životom,“ oznámil ruský Národný protiteroristic­ký výbor.

Hovorkyňa archangeľskej správy FSB Jelizaveta Semušinová medzitým médiám potvrdila, že pri explózii zahynul muž, ktorý nepracoval pre FSB.

Vyšetrovací výbor následne podľa agentúry TASS spresnil, že výbuch spôsobil sedemnásťročný mladík, ktorý pri explózii prišiel o život.

Zdravotníci podľa agentúry Interfax urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby mladíka udržali pri živote, ale počas poskytovania prvej pomoci podľahol utrpeným zraneniam.

„Vybuchlo bližšie neurčené výbušné zariadenie. Traja (ľudia) sú v nemocnici. Totožnosť mŕtveho sa zisťuje. Zločin sa odohral vo vnútri budovy,“ povedal novinárom miestny gubernátor Igor Orlov. Informoval tiež o posilnení bezpečnostných opatrení na miestach, kde dochádza k väčšej koncentrácii ľudí, ako aj u štátnych a verejných zariadení.

Sídlo FSB bolo po výbuchu evakuované, doprava v okolí prerušená a agenti FSB a policajti preverovali doklady všetkých okoloidúcich.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch bomby