Ľudskoprávna skupina Sýrsky archív dokumentovala ruské útoky na civilistov

Ľudskoprávna skupina Sýrsky archív sídliaca v Berlíne zadokumentovala viac ako 1400 prípadov, v ktorých si ruské sily počas troch rokov svojho zapojenia do sýrskej občianskej vojny vyberali za ciele aj civilistov a civilnú infraštruktúru.

31.10.2018 13:38
debata (155)

Sýrsky archív vytvoril videodatabázu prípadov hlásených od septembra 2015, keď Rusko začalo s leteckými útokmi v prospech síl prezidenta Bašára Asada, do septembra 2018.

Jeho spoluzakladateľ Hádí Chatíb podľa agentúry uviedol, že v databáze, v ktorej je možné vyhľadávať, je zaznamenaných viac ako 700 prípadov s hlásenými civilnými obeťami. Overené videá ukazujú, že pri ruských leteckých útokoch bolo zasiahnutých najmenej 35 nemocníc, 27 mešít, 23 škôl a 27 trhovísk. Databáza môže podľa Chatíba pomôcť právnikom pri zhromažďovaní dôkazov proti páchateľom násilia.

V databáze sú videá od obyvateľov, novinárov, humanitárnych skupín, ale aj zhotovené ruským ministerstvom obrany.

Rusko popiera, že by si za ciele vyberalo civilistov a často tvrdí, že jeho nálety sa zameriavajú na „teroristickú infraštruktúru“. V nedávno zverejnenej správe ruská armáda uviedla počet leteckých útokov a typy použitých lietadiel a zbraní, ale nezmieňuje sa o obetiach na životoch.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #vojna v Sýrii