Zamestnanci Googlu prerušili prácu na protest proti sexizmu

Zamestnanci nadnárodnej internetovej spoločnosti Google dnes na mnohých miestach prerušili prácu. Nepáči sa im, ako sa firma stavia k sexuálnemu obťažovaniu žien na pracovisku, informoval spravodajský server BBC. Firma podľa článku denníka The New York Times (NYT) z minulého týždňa držala nad takto obvinenými vedúcimi pracovníkmi ochrannú ruku.

01.11.2018 16:49
Google, Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Zamestnanci v Tokiu, Londýne, Singapure, Dubline alebo Berlíne opustili o 11:10 miestneho času svojej kancelárie. Na akcii sa dohovorili prostredníctvom hashtagu #googlewalkout. Rovnaký protest plánujú na dnešné popoludnie stredoeurópskeho času aj americkí zamestnanci firmy.

Podľa The New York Times Google napríklad prepustil vysoko postaveného manažéra, pretože považoval obvinenia zo sexuálneho obťažovania proti jeho osobe za dôvodné. Ako odstupné ale tento vedúci pracovník dostal 90 miliónov dolárov.

Generálny riaditeľ Googlu Sundar Pichai už dávnejšie priznal, že článok v NYT bol pre neho „ťažkým ​​čítaním“. Právu zamestnancov na akciu ako je tá dnešná prikladá vážnosť. „Chápem hnev a sklamanie, ktoré mnohí z vás pociťujú,“ napísal v e-maily adresovanom všetkým firemným pracovníkom. „Cítim to rovnako a som odhodlaný dosiahnuť pokrok v probléme, ktorý v našej spoločnosti pretrváva príliš dlho … a áno, aj tu v Google.“

Dodal, že firma kvôli obvineniu zo sexuálneho obťažovania v uplynulých dvoch rokoch prepustila najmenej 48 zamestnancov. Bez odstupného. Ženy tvoria 30,9 percenta zamestnancov Googlu, vo vedúcich pozíciách ich pracuje 25,5 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #sexuálne obťažovanie