Nemecko podporí predĺženie sankcií EÚ voči Rusku, potvrdila Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok uviedla, že Nemecko v decembri podporí predĺženie sankcií Európskej únie voči Rusku, pretože Moskva plne nerealizuje minské dohody zamerané na ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny.

01.11.2018 17:36
angela merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (56)

„Nemecko sa zasadí za predĺženie sankcií,“ povedala Merkelová na návšteve Ukrajiny, na ktorej sa stretla s prezidentom Petrom Porošenkom. Sankcie by však podľa kancelárky mohli byť zmiernené, ak dôjde k pokroku pri riešení konfliktu v Donbase. „Žiaľ, nie je tam stabilné prímerie, zomierajú tam vojaci,“ zdôraznila.

Porošenko podčiarkol, že pri bojoch prichádzajú o život aj ženy a deti. „Situácia v Donbase je napätá,“ povedal na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou. Súčasne kritizoval voľby plánované v oblastiach ovládaných separatistami na 11. novembra. Tieto „falošné voľby“ sú podľa neho „bezcenné“. „Jediným riešením tohto konfliktu sú férové, transparentné a demokratické voľby podľa ukrajinského zákona,“ dodal prezident.

Merkelová má na programe pracovnej návštevy Kyjeva tiež stretnutia s premiérom Volodymyrom Hrojsmanom, ako aj predsedami parlamentných frakcií a študentmi. Témami jej rozhovorov sú podľa oznámenia nemeckej vlády najmä bilaterálne vzťahy, ako aj prebiehajúci konflikt na východe Ukrajiny a plnenie s ním súvisiacich minských dohôd.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #sankcie EÚ