Na FSB útočil tínedžer

Rusko zažilo prvý samovražedný bombový útok, ktorého páchateľom nebol islamistický extrémista. Podomácky vyrobené výbušné zariadenie v sídle pobočky ruskej tajnej služby FSB v Archangeľsku na severe krajiny v stredu podľa miestnych médií odpálil 17-ročný študent strednej priemyselnej školy Michail Žlobickij.

01.11.2018 19:00
FSB, atentátnik Foto:
Na kamerových záberoch je zachytený tínedžer podozrivý z odpálenia po domácky vyrobeného výbušného zariadenia.
debata (14)

Bomba s ekvivalentom 300 gramov TNT mu vybuchla v rukách pri vchode. Mladík pri explózii zahynul. Explózia zranila aj troch príslušníkov FSB, nástupníckej organizácie sovietskej KGB. Jeden zo zranených bol ešte aj včera v kritickom stave. Orgány činné v trestnom konaní prípad vyšetrujú ako teroristický čin spáchaný s najväčšou pravdepodobnosťou osamelým útočníkom.

Gubernátor Archangeľskej oblasti Igor Orlov z tragédie obvinil „deštruktívne sily, ktoré sa u nás pokúšajú vtiahnuť mládež a žiakov do rozličných akcií“. Bola to zjavná narážka na opozičného aktivistu Alexeja Navaľného, ktorý organizuje protikorupčné protesty s výraznou účasťou mládeže. Atentátnik iba sedem minút pred útokom zverejnil na internete varovanie. "Súdruhovia, v budove FSB v Archangeľsku bude teraz spáchaný teroristický útok. Zodpovednosť zaň beriem na seba.

Príčiny sú vám úplne jasné," napísal na chate používanom stúpencami krajnej ľavice užívateľ používajúci symboliku teroristickej organizácie RAF, ktorá svojho času v Nemecku pripravila o život tri desiatky ľudí. „FSB fabrikuje kauzy a mučí ľudí. Preto som sa na to dal,“ dodal s tým, že výbušné zariadenie sa nedá odpáliť na diaľku, preto to musí urobiť ručne. Už predtým podľa BBC pod nickom Valerian Panov v diskusnom fóre zverejňoval návody na výrobu bômb.

Stará mama Žlobického, s ktorou žil v jednej domácnosti, pre agentúru RBK potvrdila, že jej vnuk bol ľavicovo orientovaný. „Nechcel slúžiť v armáde, aby nechránil bohatých, ktorí držia svoje peniaze v daňových rajoch a privatizujú národné bohatstvo,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #FSB